Het gazon

Een gazon in een tuin is heerlijk om op te liggen en te spelen. Het kan een tuin ook de nodige rust geven. Daarmee is een gazon nog geen noodzaak.

UNDEFINED

Een gazon in een tuin is heerlijk om op te liggen en te spelen. Het kan een tuin ook de nodige rust geven. Daarmee is een gazon nog geen noodzaak. Als u per se een laagte-element wilt, aansluitend aan uw terras of onder bomen, zijn er voldoende mogelijkheden met bodembedekkende planten.

Als u al twijfelde, bedenk dan nog dat het gazon het meest arbeidsintensieve onderdeel van uw tuin is. Ontwerptechnisch gezien heeft een gazon alleen maar voordelen. Elke vorm die u maar kunt bedenken is printbaar. Een gazon kan ook heerlijk verbinden. Borders die elkaar niet raken, maar inspringen in het gras, worden alsnog een eenheid. Met gras kunt u ook prachtige heuvels en golfbewegingen maken, zolang het maar maaibaar is kan alles. Ook als de kinderen nog klein zijn en er klimrekken of boomhutten gebouwd moeten worden is een gazon heel praktisch. Voor huisdieren is een heerlijk groen gazonnetje ook telkens weer een feestje. Hier vindt u wat tips voor het creëren van uw gewenste gazon.

Tip 1

Teveel of te weinig gazon

De eerste twee basisvoorwaarden voor tuingeluk bepalen de gewenste verhouding tussen groen en verharding in het horizontale en verticale vlak. Omdat een gazon per definitie vlak is, kan dat van grote invloed zijn op die verhouding. Het gazon mag dus niet te groot, maar ook niet te klein worden. Het groene tuindeel moet 2/3 van de oppervlakte beslaan en de helft van dit deel (dus 1/3 van het totaal) moet hoger zijn dan 80 centimeter.

Teveel gazon

Tip 2

Rond hoort bij rond, recht hoort bij recht

Een gazon laat zich gemakkelijk vormen, dus elke vorm is prima. Ook hier geldt: laat u inspireren door de lijnen van het huis die u doortrekt in de tuin en door de vorm van het terras. Ronde terrassen, golvende borderranden en gebogen lijnen van een gazon horen bij elkaar. Zorg dat het geheel ook een beetje gemakkelijk te maaien is.

Rechte terrassen, rechte looppaden en rechthoekige gazons horen ook bij elkaar. Maak de looppaden logisch zonder al te veel hoeken en omwegen. Zet op onvermijdelijke hoeken eventueel een haag, boom of heester om deze te accentueren.

makkelijk grasmaaien Gazon accenturen

Tip 3

Extra spanning

Extra spanning krijgt u door het gazon om een hoekje achter bijvoorbeeld een border of heester te leiden. Het gazon ‘loopt weg’ achter een coulisse en iedereen wordt nieuwsgierig naar wat er achter ligt. De tuin lijkt dan ook groter dan hij werkelijk is. Verdeel de beplanting zo dat u dit effect bereikt.

Extra spanning door gazon

Bekijk andere belangrijke tuinelementen of zie eerst nog een aantal handige ontwerptips en trucs voordat u aan de slag gaat.