Handige hulpjes voor de doe-het-zelf tuinier!

Tuinieren wordt alsmaar leuker met goed gereedschap en juiste spullen.

UNDEFINED

Je kunt er van alles over lezen en op TV lijkt het allemaal ook even gemakkelijk, maar in de praktijk wordt het toch een ander verhaal. Onkruid plukken en gras maaien kan iedereen, maar zelf planten zaaien en groenten kweken is toch iets anders. Gelukkig zijn er wel steeds meer handige spullen te koop waardoor je het snel in de vingers kunt krijgen. Met de juiste aanpak en goede materialen is succes op voorhand verzekerd. We lopen graag een aantal tuinier zaken met je door en laten je de laatste hulpmiddelen zien.

Biologisch afbreekbare potjes - De Tuinen van Appeltern

ZELF PLANTJES ZAAIEN EN OPKWEKEN

Er is niets leukers dan je eigen plantjes zien opgroeien. Eerst even zaaien en daarna uitplanten. Sommige tuiniers zaaien eerst in een kistje en zetten de plantjes later één voor één in een potje (verspenen). Je kunt tegenwoordig ook enkelvoudige zaadjes kopen die je rechtstreeks in een potje met voedzame kweekgrond stopt. Als je gebruikmaakt van biologisch afbreekbare potjes hoef je ze daar straks met het uitplanten niet meer uit te halen, je kunt ze met potje en al in de grond stoppen. Er zijn nu ook kleine kweekkastjes waar een rijtje van die potjes precies in past. Je kunt kiezen uit meerdere soorten en formaten van zowel potjes als kweekkastjes. Het voordeel van een kweekkastje is de temperatuur en de vochtregulatie. Zonder zo’n kastje lukt het opkweken natuurlijk ook, zolang je de temperatuur maar in de gaten houdt en niet vergeet om water te geven. In dit filmpje leggen ze je precies uit hoe je te werk kunt gaan.

BUITEN UITPLANTEN

Als de groente- of bloemenplantjes uit de potjes gaan groeien en het vriest buiten niet meer, dan kunnen ze de volle grond in. Zonder bescherming is dat natuurlijk wel mogelijk maar je moet wel bedenken dat de plantjes nog heel kwetsbaar zijn en in het begin best een beetje geholpen mogen worden. De bloemplanten krijgen in de bloemenborder vaak wat beschutting van andere vaste planten maar de groenteplantjes in de groentetuin staan er alleen voor. Je zou dan kweekfolie kunnen gebruiken. De grond rondom het plantje blijft dan vochtiger en er groeit ook niet meteen onkruid. Een ander voordeel is dat het folie de plant schoon houdt en bodem niet dichtslaat na een ferme regenbui. Het belangrijkst blijft dat de plant sneller groeit en eerder klaar is om te oogsten.

Kweekfolie - De Tuinen van Appeltern

Omdat je groente- en bloemenplantjes zo kwetsbaar zijn, moet je er alles aan doen om ze te beschermen. Sommige planten moet je misschien wel nooit volledig blootstellen aan ons Hollandse klimaat, maar laten we beginnen met groenten die je zo vroeg mogelijk wilt eten. Daarvoor kun je tijdelijke tunnels bouwen. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, je kunt een aantal beugels zetten en het folie eroverheen trekken. Soms gaat het niet om de temperatuur maar om allerlei schadelijke insecten die verzot zijn op jouw groenten. In plaats van folie kunnen de beugels dan overtrokken worden met anti-insectengaas.

Voor één-jarige bloemen en ook groenten die je nog niet durft uit te planten is een mobiele tuinkas een mooie oplossing. Met zo’n tuinkas begint je tuinseizoen gewoon eerder. Je planten groeien door zonder remming van het te koude weer en hebben geen last van de honger van konijnen en slakken. De flexibele kas heeft als voordeel dat je hem in de winter gewoon op kunt ruimen en in het voorjaar steeds een andere plek kunt geven zodat ook de vruchtbaarheid van de grond niet wordt uitgeput (teeltwisseling).

Pop-up tuinkas - De Tuinen van Appeltern

SIERTUINAANLEG

Veruit het grootste probleem voor de gemiddelde tuinier blijft toch het onkruid dat overal lijkt te groeien. Het volgende wat men zich afvraagt is hoe je alle planten in toom kunt houden en kunt laten groeien zonder dat ze omvallen. Er zijn heel veel folies en gronddoeken. Wij van De Tuinen van Appeltern vinden dat de grond in eerste instantie bedekt moet worden met planten, maar we kunnen ons voorstellen dat je tijdelijk voor bodembedekkende doeken kiest terwijl de planten opgroeien. Natuurlijke matten van jute of kokos zijn vaak wel mooier dan het geëigende groene of zwarte kunststof. Het is handig om planten in potten of een onkruidachtige omgeving onbekommerd te laten groeien, dit kan door middel van ronde plantbeschermingsschijven van kokos.

Jute op rol - De Tuinen van Appeltern

Voor een verticale afbakening en afscheiding tussen bijvoorbeeld gazon en grind zijn allerlei kunststof borderranden beschikbaar, compleet met passende piketpaaltjes en schroeven. Je kunt met dit soort randen ook gebogen vormen maken. De flexibele borderranden zijn geschikt voor ronde vormen en de rechte borderranden zijn voor rechte stukken. De borderranden zijn ook alleen bedoeld als afscheiding. Je kunt er geen hoogteverschillen mee overbruggen en ook geen verhoogde borders mee maken. De randen zijn er in verschillende kleuren en met passende pennen en verbindingen.

Borderrand - De Tuinen van Appeltern

Als je wortels van bomen en bamboes tegen wilt houden zijn daar speciale wortelwerende polypropyleen matten voor. Je dient deze 1,2 mm dikke folies tot 60 cm diep in te graven. Het in toom houden van de wortels voorkomt niet alleen overlast van beschadigde leidingen of verhoogde tegels bij de buren, de wortels worden ook gedwongen hun vocht dieper te halen waardoor er meer vocht en voeding overblijft voor de andere planten.

Anti-wortel barriere - De Tuinen van Appeltern

We hebben het liefst dat elke tuinier planten kiest die stoer en stevig blijven staan als het een beetje waait of overeind gehouden worden door de planten er omheen. Evengoed kunnen we ons voorstellen dat sommige planten tijdelijk wat steun nodig hebben. Er is dan heel veel beschikbaar in hout, zink, kunststof en metaal. Als een plant ondersteuning nodig heeft, denk daar dan niet te licht over. Kies voor voldoende dikte en lengte. Je kunt kiezen voor binddraad, clipjes, beugels, verlengstukjes, bochten, cirkels, rasters, en ringen, al dan niet met schulprand… het is te veel om op te noemen.

Plantensteun - De Tuinen van Appeltern

Voor het zwaardere werk zijn er natuurlijk de boombanden. Het is voor een jonge boom van belang dat de wortels de kans krijgen om zich te hechten. Zonder die hechting komt de groei van de boom niet tot stand. De boompalen met boomband houden de stam, en daarmee het wortelgestel op de plaats

Boomband - De Tuinen van Appeltern

TUINIER NOVITEITEN

Elk jaar worden nieuwe handige tools verzonnen waarmee je als tuinier heerlijk kunt werken. Natuurlijk heb je niet alles nodig wat bedacht wordt en vaak is je oude vertrouwde werkwijze helemaal niet verkeerd. We hebben een selectie gemaakt van leuke nieuwe en oude vertrouwde hulpmiddelen in een nieuw jasje. Alle spullen zijn op tuincentra te koop onder de naam NATURE.

 1. Gatensteker
  Met een gatensteker zorg je voor schone en nauwkeurige uitsnijding van plantgaten in groei- en afdekfolies.

  Foliegatensteker - De Tuinen van Appeltern

 2. Tuinkasverwarming
  Om vorstschade te voorkomen is een tuinkasverwarmer ideaal.

  Tuinkasverwarmer - De Tuinen van Appeltern

 3. Geschreven steeketiketten
  Dit is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens erg handig! Door de plantjes te labelen kun je ze sneller herkennen.

  Geschreven steeketiketten - De Tuinen van Appeltern

 4. Potpers
  Om zelf je zaaikluitje te maken, kun je gebruik maken van een potpers.

  Potpers - De Tuinen van Appeltern

 5. Zaadstrooier
  Een handige manier om zaadjes op een gelijkmatige manier te strooien.

  Zaadstrooier - De Tuinen van Appeltern

 6. Verspeenset
  Makkelijk voor het verspenen van jouw plantjes

  Verspeenset - De Tuinen van Appeltern

 7. Pootlijnset
  Om ervoor te zorgen dat je rechte lijnen trekt bij het inzaaien of verplanten.

  Pootlijnset - De Tuinen van Appeltern

 8. Tuinkruk (2 in 1)
  Een kruk waarop je kunt zitten, maar als je hem omdraait is het een bescherming voor je knieën.

  Tuinkruk 2 in 1 - De Tuinen van Appeltern

 9. Gazonbeluchtingssandalen
  Dit kun je gebruiken om jouw gazon beter te laten ademen.

  Gazonbeluchtingssandalen - De Tuinen van Appeltern

 10. Drainagedoek voor potten en plant
  Het doek houdt de vochtigheid langer vast en voorkomt verstopping van de drainagegaten.
 11. Borderrand
  Met deze flexibele randen kun je eenvoudig plantvakken maken.

  Borderrand - De Tuinen van Appeltern

 12. Pop-up tuinkas
  Een stalen frame met ‘pop-up’ opzetsysteem. Neemt weinig plaats in en is makkelijk op te ruimen.

  Pop-up tuinkas - De Tuinen van Appeltern

 13. Driehoekige plantensteun
  Deze plantensteun is vooral geschikt voor het gebruik in de moestuin of potten.

  Driehoekige plantensteun - De Tuinen van Appeltern

 14. Steunring met schulprand
  Plantsteun schulp - De Tuinen van Appeltern
 15. Koepelvormig opzetstuk voor gaas
  Een opzetstok voor op je plantstokken om de kweek te beschermen.
  Halfrond opzetstuk - De Tuinen van Appeltern
 16. Reflecterende vogelverjager
  Om je gewassen te beschermen kun je gebruik maken van deze zilverkleurige ‘windmolen’.

  Vogelverjager - De Tuinen van Appeltern

UNDEFINED