Goed gereedschap is het halve werk

Hoewel we graag propageren dat u vooral ook met uw handen moet werken (dan ontstaat er immers een echte band met uw groen), is goed gereedschap onontbeerlijk.

UNDEFINED

Snoeischaar
Hoewel we graag propageren dat u vooral ook met uw handen moet werken (dan ontstaat er immers een echte band met uw groen), is goed gereedschap onontbeerlijk. Er is voor elke klus wel iets bedacht. Lukt het niet met handgereedschap, dan toch zeker met motorisch aangedreven hulpmiddelen.

Gereedschap goed onderhouden
Om het snoeigereedschap in goede staat te houden, moet het steeds na gebruik van vuil, plantensappen en modder worden ontdaan. Goed afdrogen is belangrijk om roestvorming te voorkomen. Veeg de bladen en messen daarna met een vette doek af, draaiende onderdelen zo nu en dan even inoliën met goede machine- of rijwielolie. Om te voorkomen dat houten delen door uitdroging gaan barsten, worden ze wel met lijnolie ingewreven. Dat trekt in het hout en beschermt voldoende. Laat gereedschap niet buiten in weer en wind liggen. Gereedschap met houten stelen niet in een verwarmde ruimte bewaren.

Snoeigereedschap van tijd tot tijd slijpen
Bij messen en scharen is dat duidelijk, maar ook bijvoorbeeld een schoffel moet scherp gehouden worden. Met een eenvoudig slijpsteentje kunt u al heel wat doen. Laat gereedschappen met een golfsnede altijd door de vakman slijpen.

Scheuten knippen
Snoeischaren in soorten
Uw snoeischaar zult u bij tuinonderhoud vaker hanteren dan welk ander gereedschap ook. Bezuinig er dan ook niet op. De meeste snoeischaren zijn enkelsnijdend. Er zijn zogenaamde ‘aambeeldscharen’ met een platte stompe kant, waar het bewegende mes tegenaan komt, en typen waarvan de bladen of messen langs elkaar schuiven. Sommige scharen maken extra snijdende bewegingen en verdelen de handkracht beter door middel van vernuftige mechanismen. Er zijn zelfs scharen voor linkshandigen. Er zijn ook presenteerscharen die een tak na het doorknippen vasthouden. Gebruik een snoeischaar nooit voor dingen waar hij niet voor is bedoeld. Na gebruik altijd schoonmaken en zo nu en dan een druppeltje olie geven. Berg hem altijd gesloten op. Het oudste type schaar is de zogenaamde schapenschaar. Die wordt uit één stuk verend staal gesmeed en waarbij de bladen over elkaar schuiven. Zo’n schaar is ideaal voor vormsnoeiwerk. Een oude keukenschaar is handig voor het wegknippen van uitgebloeide bloemen en ander fijn werk.

Snoeimessen
Een snoeimes is erg handig om stek te nemen en voor allerlei ander snijwerk door vrij zacht plantenmateriaal. U kunt er prima rafelige wonden mee bijwerken, rotte plekken wegsnijden enz. Snij niet naar u toe, maar van u af.

Takken- en heggenscharen
Een takkenschaar is een snoeischaar met lange handvatten, waarmee u veel meer kracht kunt zetten. Ze zijn bedoeld om dikkere takken mee door te knippen. U heeft beide handen nodig om ermee te werken. Er zijn ook zogenaamde rupsenscharen aan een lange steel om op grotere hoogte te snoeien. Het schaardeel wordt via een hefboom en een draad bediend. Heggenscharen zijn grote tweesnijdende scharen waarmee u hagen kunt knippen, maar ook buxus, lavendel, heide enz. Soms zit er in een van de bladen een halfronde inkeping om de wat dikkere takken tijdens het werk door te kunnen knippen.

Boomzagen
Boomzagen
Het meest gebruikt wordt de gebogen boomzaag (ook inklapbaar te koop), waarmee handig tussen takken door kan worden gewerkt. Snoei takken van meer dan 2,5 cm doorsnee liefst met zo’n zaag. De rechte modellen bijten zich minder vast in het hout, maar sommige hebben verschillende soorten tanden aan boven- en onderkant van het blad. Dat kan wel weer makkelijk zijn. Er zijn ook (gebogen) aan lange stokken te koop, waarmee u op afstand kunt zagen zonder een ladder te hoeven gebruiken. Goed bij zware takken en zaagwerk voor kachel of openhaard, is een beugelzaag met een verwisselbaar zaagblad dat in de beugel wordt gespannen. Ze zijn er in verschillende maten.

Kettingzagen
Aanschaf van een kettingzaag is alleen aan te bevelen als u regelmatig veel grof zaagwerk moet doen. Voor particulier gebruik worden meestal elektrisch aangedreven typen aangeraden. Eenvoudige modellen daarvan zijn goedkoper dan zagen met een benzinemotor en ze maken lang niet zoveel herrie.

Veiligheid
Berg gereedschappen steeds zo op dat ze geen kwaad kunnen en er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Zorg dat kinderen er niet mee kunnen gaan spelen. Pas op met elektrische apparaten. Zorg dat u het snoer altijd achter u hebt, eventueel over uw schouder, zodat het nooit bij de snijdende delen van de machine kan komen. Als u een ladder of trap moet gebruiken, moet u deze vastzetten. Bijvoorbeeld met touw om een boomstam heen. Gebruik bij voorkeur een ladder met een stabiele, brede basis.

Werkhandschoenen en andere veiligheidskleding
Werkhandschoenen zijn bij veel tuinkarweien onmisbaar, maar zeker bij snoeien. Met eenvoudige tuinhandschoenen voorkomt u tijdens snoeiwerk veel wondjes aan uw handen. Als u met een motorzaag aan de slag gaat, zijn speciale veiligheidshandschoenen met metalen beschermdelen geen overbodige luxe. Een veiligheidsbril voorkomt dat u wegspattende deeltjes, zaagsel en dergelijke, in uw ogen krijgt.

Bekijk ook: