Geel gazon na de winter, wat is er mis?

Het gras vertoont in ieder geval verdrogingsverschijnselen. Dat kan komen doordat de wortels nog te weinig ontwikkeld zijn om voldoende water op te nemen. Het kan ook zijn dat het gras door achtergebleven plantenresten verstikt wordt en te weinig lucht krijgt.

UNDEFINED

Daarnaast kan verbranding, bijvoorbeeld door een te korte maaihoogte, een oorzaak zijn. Met name de laatste maaibeurt voor de winter mag niet te kort gebeuren, omdat het gazon dan mogelijk met kale plekken de winter ingaat. Ook bij langdurige droogte kan beter niet te kort gemaaid worden. Het maaiseizoen begint ongeveer half april en eindigt eind oktober, enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden.

Afhankelijk van de grassoorten in het gazon ligt de maaihoogte tussen de 3, 5 cm (voorjaar) en 5 cm lengte. Sommige grasmengsels verdragen een kortere maailengte, bijvoorbeeld tussen de 2,5 en 4 cm. De messen van de maaier moeten scherp zijn, om rafelige randen of zelfs het uittrekken van de grasplanten te voorkomen. De maaifrequentie is afhankelijk van de groeisnelheid van het gras, en ligt meestal tussen de 1 of 2 x per week. Bij langdurige droogte kan er meer tijd tussen de maaibeurten zitten. Wordt er minder dan 2x per week gemaaid dan kan het maaisel beter afgeruimd worden om vervilting van de grasmat en verstikking van het gras te voorkomen.

Geel gazon | De Tuinen van Appeltern

Wanneer er al mos of een viltlaag aanwezig is, dan kan die verwijderd worden door te verticuteren. Daarbij worden de plantenresten van het gazon 'afgekamd'. De graswortels in de bovenste laag van de mat worden doorsneden, en er kan meer lucht toetreden. Verticuteren gebeurt het best in het voorjaar, in februari of maart bij droog weer. De doorsnijding van de graswortels stimuleert de (her)groei, en daar profiteert het gras in het voorjaar het meest van.

Prikrollen is een andere methode om de grond te verluchten. Dit kan meerdere keren per jaar, bijvoorbeeld in het voor- en najaar. Na het verticuteren of prikrollen kan een dressing aangebracht worden, in de vorm van een mengsel van compost en (fijne) humus. Dit mengsel zakt weg in de nieuwe luchtkanaaltjes en houdt de grond langere tijd luchtig. Op zware klei kan beter een mengsel van scherp zand en humus gebruikt worden om de grond schraler en luchtiger te maken.