Fisker & Co

In de inmiddels meer dan 25 jaar dat we het tuininspiratiepark vorm geven, zijn er heel veel mensen voorbijgekomen die iets met het park willen.

UNDEFINED

Hoveniers, producenten, wereldverbeteraars, kunstenaars en liefhebbers. Allemaal kwamen ze naar Appeltern met een idee, een verwachting of een droom. Je voelt meteen het verschil tussen een bedrijf dat ons podium wil benutten en een pionier die nog geen vast omlijnd toekomstbeeld van zichzelf en/of het product heeft dat hij wil etaleren. René Visser is zo’n pionier!

Toen René in 2009 voor het eerst naar Appeltern kwam wisten wij er niet meteen goed raad mee. Een zachtaardige persoonlijkheid met een ingetogen verhaal over bijzonder tuin- en parkmeubilair dat hij ontwierp en samen met Co maakte. Co is belangrijk voor René. René gelooft in samen, sterker nog René brengt samen. Jarenlang, bleek later, streed hij voor een gezamenlijke buurttuin in zijn woonwijk. Achteraf gezien misschien wel het eerste Nederlandse urban project ooit. Het parkje is er gekomen en ook de meubels die hij mocht ontwerpen en samen met buiten de maatschappij gevallen hulptroepen mocht maken, kregen een plek. Natuurlijk wilde ik de zitelementen van Fisker & Co wel laten zien in ons park. Alhoewel ik meteen ook wel de bedenkingen had bij het mogelijk rendement van die actie. De meubels zijn bijzonder, daar ligt het niet aan. Ze zijn waarschijnlijk té bijzonder. Een soort van kunstwerk waar je niet meteen hele series van hoeft te gaan produceren. Daar zijn ze te exclusief en wellicht ook te duur voor. Op zichzelf was dat voor ons ook niet een criterium. René’s ontwerpen hebben een meerwaarde voor het park. En daar ging het toen vooral om.

In de jaren die volgden bleef René ons trouw. De zitelementen kregen steeds een andere plek in het park en hij vertelde beetje bij beetje het hele verhaal. Natuurlijk had hij het niet breed in zijn gehuurde werkplaats, maar dat hoefde ook niet. Hij en zijn vriendin Els, hebben niet veel nodig om van te leven. Het samen uitdragen van hun ideeën m.b.t. stadstuinen en gezamenlijke buitenruimtes, gaf hen meer dan geld het gaf hen extra lucht en energie. Een idealist blijft altijd een idealist.

Afgelopen winter kwamen René en Els vertellen dat de huurbaas de huur van hun werkplaats opgezegd had en ze daarom gingen stoppen met de meubelproductie. Ze vroegen of hun oeuvre wellicht het plekje in Appeltern mocht behouden. We hebben daar graag mee ingestemd zonder aan de consequenties te denken. We doen het graag vooral ook voor de Co. Deze Co symboliseert inmiddels ook voor ons het geloof en vertrouwen in samen. Samenwerken zonder vooraf gestelde voorwaarde maar met de zekerheid dat samen altijd meer brengt dan alleen.

De meubels staan op meerdere plaatsen in ons park. Ze zijn ook gewoon te koop. Nou ja gewoon. Je koopt een element met een verhaal. Een element waarvan er geen tweede is en waarschijnlijk ook nooit meer komt. Het zou natuurlijk nog steeds wel kunnen dat er een meubelfabrikant komt die René’s ontwerpen grootschalig gaat produceren. Dat zou dan echt een mooie bekroning zijn op het idealisme van Fisker & Co.