Eenjarige planten

Eenjarige planten ontkiemen, bloeien (en vormen zaad) en sterven af binnen de tijd van één jaar. Ze bloeien over het algemeen buitengewoon rijk en vaak heel lang.

UNDEFINED

Eenjarige planten
Eenjarige planten ontkiemen, bloeien (en vormen zaad) en sterven af binnen de tijd van één jaar. Ze bloeien over het algemeen buitengewoon rijk en vaak heel lang. Er zijn ook tweejarige planten. Die vormen in het eerste jaar alleen blad, bloeien in het tweede jaar en sterven dan af.

Snoeien
Bij een- en tweejarige planten blijft de snoei beperkt tot het wegknippen van uitgebloeide bloemen. Als de planten nog jong zijn, kunt u ze wat bossiger laten groeien door de jonge topjes weg te knippen of te ‘knijpen’ (tussen duim en wijsvinger). Haal ook lelijk geworden blad weg.

Bodemgesteldheid/potgrond
Eenjarige planten hebben meestal veel voedsel nodig (niet allemaal, het verschilt per soort). Ze groeien graag in de goede grond en de meeste liefst in de volle zon. Maar ook daarop zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld het vlijtig liesje. Vraag ons naar de behandeling van de planten in uw tuin. In potten en bakken groeien ze natuurlijk in goede bemeste potgrond.

Bemesten van potterie
De voedingsstoffen uit de potgrond zijn na ca. zes weken opgebruikt. Daarna zult u eens per week plantenvoeding moeten geven (in het gietwater). U kunt ook lang werkende voedingsstaafjes of -pillen bij de plantenwortels in de grond stoppen. Die geven gelijkmatig maandenlang voeding af en u heeft er geen omkijken meer naar. Dat kan ook bij planten die u in de volle grond hebt staan.

Water geven
Geef tijdens warm, droog weer uw planten in de potterie iedere dag water. Wanneer dat precies is, kunt u zelf constateren. Steek het eerste kootje van uw pink in de (pot)grond. Als het droog aanvoelt, moet u water geven. Zorg dat de potten en bakken waar de planten instaan, goed gedraineerd zijn. Een teveel aan water moet snel weg kunnen lopen. Nieuwe potten hebben vaak geen gaten aan de onder- of zijkant. Maar die moeten dan wel aangebracht worden. Wat hydrokorrels of potscherven versnellen het doorstromen bij teveel aan water.

Zie ook: