Een schutting van duurzaam gebrand hout: Zwarthout | Shou Sugi Ban!

Een plek waar je tot rust komt, kan genieten van buiten en kunt ontspannen. Dat is wat een tuin hoort te zijn. Om deze rust, ontspanning en een gevoel van thuis te ervaren, kan je diverse planten, kruiden en bloemen plaatsen in je tuin. Maar ook andere natuurlijke producten zoals hout dragen bij aan deze beleving.

UNDEFINED

Neem als voorbeeld deze duurzame schutting gemaakt van houten planken die volgens de eeuwenoude Japanse houtbewerkingstechniek Shou Sugi Ban in onze werkplaats worden gebrand. In het dorp Leersum, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, werken onze mannen dagelijks om diverse soorten hout in de oven van maar liefst 1300 graden Celsius te branden tot unieke planken met ieder een eigen patroon en uitstraling.

Zwarthout | Shou Sugi Ban | De Tuinen van Appeltern

Al met al levert dit een prachtig resultaat: een bijzondere tuinafscheiding met een mooie en diepe gelaagdheid. De tekeningen op het gebrande hout zijn karakteristiek. In eerste instantie alleen zwart met soms een zilveren glans, dichterbij zie je de koolstructuur en wordt zichtbaar dat het een oerproduct is. Kortom, een product met een verhaal.

Het product is zowel verticaal als horizontaal toepasbaar en behoeft geen onderhoud. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het gebrande hout alleen maar mooier, wat past bij de Japanse levensfilosofie van Wabi Sabi. Pure poëzie!

Zwarthout | Shou Sugi Ban | De Tuinen van Appeltern

We zijn bij Zwarthout niet alleen bezig met het maken van bijzondere producten. Met ons team van brandmeesters hebben we als missie de wereld mooier en duurzamer te maken. We werken enkel met verduurzaamde, natuurlijke materialen, gefabriceerd op een verantwoorde manier en planten voor iedere door ons gebruikte boom vijf bomen terug op onze jaarlijkse Zwarthout Bomenplantdag.