Dé tuintrends voor 2019

Tegenwoordig zoekt iedereen een eigen siertuin variant waarbij de hardware de boventoon voert. Bekijk hier onze tuintrends voor 2019!

UNDEFINED

Elke tuinier een eigen tuinbeleving

De tuin betekent voor iedereen iets anders. In het verleden ging het vooral om echte tuiniers met groene vingers in een siertuin en de kwekers van groente en fruit in hun groentetuin. Tegenwoordig zoekt iedereen een eigen siertuin variant waarbij de hardware de boventoon voert. Tuiniers geven daarbij een eigen invulling aan het begrip tuin. Voor de een is dat nog steeds (of opnieuw) die verharde buitenplaats met een overkapping en wat potterie, voor de ander is het een groene oase van rust met zoveel mogelijk bloeiende en eetbare planten.

Tuintrends 2019 - De Tuinen van Appeltern

De tuin ben je zelf

De tuinmarkt speelt steeds meer in op de eigen identiteit van de tuinbezitter. Er is niet één tuingieter te koop maar honderden varianten in vorm, kleur en materiaal. De tuin is voortaan compleet naar eigen hand te zetten.
Het kan duurzaam, het kan heel puur, het mag nonchalant, natuurlijk, eigentijds, vol met design, kunst en kitsch. Voor elke smaak is er een inrichting en een scala aan planten beschikbaar. De fotogalerijen op Pinterest en andere social mediakanalen stimuleren de zoektocht naar de verbeelding van de eigen identiteit. Ook hoveniers en ontwerpers verlaten hun vertrouwde ontwerpconcepten en komen met gewaagde en unieke nieuwe tuinsuggesties.

Tuintrends 2019 - De Tuinen van Appeltern

Tuingemak staat voorop!

Met name ouder wordende tuinbezitters met een echte tuin zijn op zoek naar manieren en middelen om de tuin te vergemakkelijken. Het moet wel een tuin blijven maar liever met wat minder of minder zwaar onderhoud. De praktijk leert dat de hoeveelheid onderhoud samenhangt met de gemaakte keuzes in materiaal, constructies en tuinelementen. Een vijver, mits goed aangelegd, brengt nauwelijks werk met zich mee terwijl een gazon elke week gemaaid moet worden. Los van die keuzes zijn er steeds meer onderhoudsarme producten en planten. Ook zijn er technieken zodat je geen onkruid meer tussen de voegen krijgt en bamboewortels kunt in dammen. Het gereedschap wordt belangrijker maar ook de werkhouding zowel fysiek als mentaal. De Tuinen van Appeltern heeft een compleet nieuwe Tuingemak-sectie ingericht op Appeltern.nl met meer dan 60 onderhoudsbesparende tips en trucs!

Tuintrends 2019 - De Tuinen van Appeltern

Kwalitatief vermaak

De tuinbezitter lijkt geen genoegen meer te nemen met de normale standaard. Het geldt overigens niet alleen voor de tuin. Het geldt voor de vrijetijdsbesteding in de breedte. Feestjes moeten op steeds uniekere plaatsen gevierd worden, een uitje moet steeds weer anders en de verbondenheid aan een sportclub wordt minder op prijs gesteld omdat men niet langer gebonden wil zijn aan tijd en uur. In de tuin betekent dat verlangen naar meer en anders dat de tuin er niet steeds hetzelfde uit moet zien, maar elk seizoen weer anders. Flexibele elementen als wisselborders en grote potten nemen een vlucht. Een simpele barbecue wordt vervangen door een luxe buitenkeuken, een parasol is voortaan zo regelbaar dat ook de regen en de wind bestreden kunnen worden. Een stopcontact voor tuinverlichting wordt uitgebreid met internetaansluitingen voor optimaal geluid en Netflix.

Tuintrends 2019 - De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern laat samen met aangesloten 'Appeltern Tuinexperts' zien dat een tuin ook spannend en nooit hetzelfde kan worden ingericht door de juiste planten op de juiste plek te zetten. Het begint allemaal al bij de verkoop van tuinproducten. Een bezoek aan een tuincentrum wordt steeds meer een dagje uit met indoor speeltuin, tuintheater en high-tea arrangementen.