Dé tuintrends van 2020

Er verschijnen elk jaar wel nieuwe producten en nieuwe planten maar om daarbij meteen van een trend te spreken gaat ons wat te ver. Met één nieuwe steen of tuinafscheiding verander je immers niet meteen de hele tuinwereld. Maar er zijn natuurlijk wel veranderingen gaande. We zetten er graag een paar op een rij.

UNDEFINED

Alles natuurlijker

Door het klimaat, maar meer nog door het verminderd gebruik van natuurlijke en inheemse plantensoorten, krijgen steeds meer plagen zoals de eikenprocessierups alle ruimte. Hun natuurlijke vijanden (kleine beestjes) voelen zich geweldig thuis op die natuurlijke planten. Minder natuurlijke planten zorgen voor minder natuurlijke bestrijders en dus meer eikenprocessierupsen. Een andere reden dat zoveel goedaardige beestjes zoals bijvoorbeeld ook bijen zijn verdwenen, ligt aan het gebruik van te sterke bestrijdingsmiddelen. Redenen genoeg om zoveel mogelijk natuurlijk te tuinieren. Gezonde middelen, voldoende natuurlijke planten, alle ruimte voor vogels en allerlei andere nuttige fladderraars en kruipers.
Verkrijgbaar bij Lageschaar Vaste Planten en Cruydt-Hoeck Wildeplantenzaden.

Blz_92_SF_01.jpg

Voorsorteren op het klimaat

Ons klimaat is in 20 jaar drastisch veranderd. En het lijkt wel of het met het jaar verder en sneller gaat. Daar moet je met je beplanting en de inrichting van je tuin op inspelen. Een plant zou klimaatbestendig moeten zijn. Hij moet tegen een stootje kunnen als het extreem warm en droog is, maar ook moet hij blijven groeien als het te lang nat is. Met de juiste soort op de juiste plek kom je een eind, maar je zult ook in je tuin de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Denk bijvoorbeeld aan je plantenbakken; die moeten niet teveel opwarmen, maar grondmengsel moet voldoende water vasthouden, maar het teveel ook doorlaten.
In de borders geldt precies hetzelfde.. ook daar moet je de grondstructuur klimaatbestendig samen stellen. En dan hebben we het nog maar alleen over de planten. Wat denk je van het teveel aan water in je tuin? Het teveel aan zon? De steeds heviger wordende stormen?
Wateropvang en waterberging, dakbomen, pergola’s met schaduwdoeken en dan natuurlijk degelijke overkappingen en tuinafscheidingen. In de nieuwste Tuinen van Appeltern zie je de veranderingen.

Gemak - Tuintrends 2018

Gemak voor alles

We geven regelmatig Tuinstartersdagen in Appeltern. We wijzen de starters dan de juiste weg naar hun toekomstige tuin. Bij het beluisteren naar hun wensen gaat het net als vorig jaar en het jaar daarvoor over het onderhoud. Voor velen geldt: 'hoe minder hoe liever'. Gelukkig zijn er heel veel keuzes op basis waarvan onderhoudstijd bespaard kan worden. Wij hebben elders op deze site meer dan 70 tips geselecteerd. Het is duidelijk waarneembaar dat ook veel producten steeds ‘gemakkelijker’ worden. Je hoeft niet meer te schilderen, het gras sproeit zichzelf, vlonders worden niet meer glad, aluminium pergola’s worden in elkaar geklikt, een groendak zit in diskettes, een zwembad reinigt zich automatisch en tuinmuren en hagen worden kant-en-klaar geleverd en geplaatst. Ook qua aanleg en constructie gaat gemak voor alles. Moeilijke funderingen zijn niet meer nodig en een pad van grind is in één klap aangelegd en vast.

Blz_175_SF_05.jpg

Duurzaam mooi

Een beetje rare woordkeus wellicht, maar het klopt wel. De nieuwste accessoires voor je tuin zoals kweektafels, stapelbakken, verlichting, overkappingen en meubilair worden niet alleen steeds mooier, ze zijn ook oerdegelijk gemaakt, vereisen nauwelijks onderhoud en gaan een tuinleven lang mee. Dat is dus duurzaam en mooi in één. Zie je in andere sectoren nog heel veel spullen die na gebruik meteen weggooit.. in de tuinbranche gaat dat gelukkig anders. Veel producenten houden rekening met het milieu en gelukkig ook met de smaak van de echte tuinier die niet zit te wachten op rommel en constructies van waaibomenhout. In de praktijk zijn de mooiere en duurzamere producten ook duurder in aanschaf. Voor ons een reden om iedereen aan te raden wel een dusdanige start te maken(ontwerp en aanleg) dat al die mooie spullen en materialen in de juiste omgeving en samenhang tot elkaar terecht komen. Onze Appeltern Tuinexperts helpen graag. Over trends gesproken; we zien dat steeds meer tuiniers zich eerst uitgebreid, vaak ook persoonlijk laten informeren alvorens ze aan de slag gaan.

Blz_84_SF_01.jpg