De populairste klimplanten voor je pergola!

Een pergola, maar ook een berceau of prieel dienen het liefst zo snel mogelijk begroeid te zijn.

UNDEFINED

Niet dat de pergola daar beter van wordt, misschien juist wel niet, want door de volle begroeiing wil een minder stabiele constructie ook nog wel eens bezwijken. De begroeiing wordt verlangd vanwege het natuurlijke karakter en het goede gevoel. Onder een kale pergola of prieel is het gewoon niet lekker zitten en bovendien valt die kaalheid erg uit de toon bij de verder weelderig groeiende tuin.

Feitelijk is elke klimplant geschikt. Een kwestie van water, licht en correcte bevestiging. Sommige planten moet je ook nog extra beschermen in de winter. Toch hebben we vier toppers geselecteerd waarmee snel succes gegarandeerd is. Lustige groeiers zonder problemen en die geschikt zijn op elke plaats en in elke situatie.

 • Blauwe regen (Wisteria sinensis)
  Bloeit donkerpaars in mei-juni en ruikt zoet. Ook andere Wisteria sinensis varieteiten zijn geschikt.
 • Clematis (Bosrank)
  Combineer een lentebloeier met een najaarsbloeier zoals Clematis ‘Nelly Moser’ met Clematis ‘Comtesse de Bouchaud’.
 • Witte druif (Vitis vinefera)
  Een witte winterharde soort die het ook op zure grond prima doet.
 • Schijnaugurk (Akebia quinata)
  Lijkt een beetje op de blauwe regen maar is minder wild. De schijnaugurk groeit zichzelf vast en bloeit paarsrood in mei-juni. Hij ruikt ook nog eens heerlijk.

Over de pergola
Een pergola is oorspronkelijk een bouwkundig element. Het werd gebruikt om gebouwen of delen van een gebouw met elkaar te verbinden. Die verbindende functie wordt steeds vaker vergeten! Lees meer over de houten pergola!