De onderhoudsvriendelijke tuin

Als een tuin eenmaal is aangelegd, is daarmee het onderhoudsplaatje ook bepaald. Dus als u onderhoudsvriendelijk wilt tuinieren, moet daar bij het ontwerp en de inrichting al rekening mee gehouden worden.

UNDEFINED

Als een tuin eenmaal is aangelegd, is daarmee het onderhoudsplaatje ook bepaald. Dus als u onderhoudsvriendelijk wilt tuinieren, moet daar bij het ontwerp en de inrichting al rekening mee gehouden worden.

In een bestaande tuin kunt u wel een aantal aanpassingen doorvoeren die het huidige werk gaan verlichten. Wij denken overigens dat de tijd die de tuin van u vraagt nauwelijks een probleem is wanneer u een goede relatie met uw tuin heeft. Hoe meer de tuin uw leven verrijkt, hoe minder zwaar de zorgtijd is. Dat neemt niet weg dat we als uitgangspunt kiezen voor een evenwicht. Uw tuin mag (en hoeft) niet meer te vragen dan de tijd die u er zelf aan wilt besteden.

We hebben een aantal suggesties waarmee u de onderhoudstijd kunt beïnvloeden:

De bestrating
Tip 1: De bestrating
Het meest vervelende van is de groene uitslag en het onkruid tussen de voegjes. Voor allebei is er een oplossing. De tegels en stenen kunnen worden behandeld met een vochtwerende niet-zichtbare polish. Het wordt er met een rugspuitje op aangebracht en werkt zeker een jaar. De voegjes kunnen worden dichtgemaakt met een epoxy-houdende voegenmortel. Voor onkruid is er dan geen plaats meer.

Beloopbaar grind
Tip 2: Beloopbaar grind
Los grind is lastig beloopbaar en bovendien vallen er overal zaadjes tussen de keitjes die ‘zomaar’ kunnen gaan groeien. Door gebruik te maken van honingraatplaten op een met zand gefundeerde ondergrond, blijft het grind vast op zijn plaats en zorgt de onderlaag ervoor dat zaadjes geen voedingsbodem hebben om te kiemen.

Het kielsteekje
Tip 3: Het kielsteekje
Inmiddels wereldwijd vanuit Appeltern verspreid. Gewoon een handigheidje om het terras en de paden schoon te houden. Een klein geultje langs de bestrating zorgt ervoor dat bij een regenbui de gronddeeltjes in de borders blijven en het straatwerk niet bevuilen. Ook komt er dan geen ‘voeding’ in de steenvoegen.

Gesloten beplanting
Tip 4: Gesloten beplanting
Overal waar planten staan, kan geen onkruid groeien. Een simpele maar effectieve oplossing. Onder heesters maar ook in de vasteplantenborders moet geen open ruimte ontstaan. Juist daar, dat zul je altijd zien, waaien de onkruidzaadjes naartoe om te gaan groeien. U begrijpt dat het licht daarbij een rol speelt. Zonder licht kan onkruid niet groeien.

Tijdig reageren
Tip 5: Tijdig reageren
Ook onkruid zorgt ervoor dat zijn soort in stand blijft. Dat gebeurt door eerst te gaan bloeien en dan alle zaadjes te laten vallen. Het is dus zaak om tijdig toe te slaan en het weg te halen, voordat het gaat schieten (zaadjes). Dat is ook de reden dat wegplukken altijd beter is dan schoffelen. Geschoffeld onkruid dat al zaad heeft verspreid, zorgt immers voor heel veel ‘nazaten’.

Wortels in de greep!
Tip 6: De wortels in de greep
Dan hebben we het niet alleen over onkruidwortels, maar ook over uitlopers van bomen, en bamboe. Er zijn praktische antiworteldoeken die de wortels op hun plaats houden. Ze werken bovendien enigszins remmend op de groei. Dat zorgt ervoor dat er minder gesnoeid en geknipt hoeft te worden.

Hagen zonder knippen
Tip 7: Hagen zonder knippen
Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar het is wel mogelijk. Een hederahaag hoeft zeker niet elk jaar geknipt te worden. Iets dat niet geldt voor de ligusterhaag, want die heeft aan twee knipbeurten vaak niet eens genoeg. Misschien is het goed om in dit verband ook de groene muren te noemen. Dat zijn elementen met o.a. sedumsoorten die alleen water met voeding nodig hebben en die u rustig kunt overlaten aan het automatisch systeem.

Schilderen of niet
Tip 8: Schilderen of niet
Die vraag mag u uzelf stellen. Mooie frisse kleuren zijn fantastisch en vaak ook niet te vergelijken met verduurzaamd hout of . U mag kiezen: onderhoudsvrij hout, kunststof, aluminium, trespa of toch gewoon grenen met van tijd tot tijd een likje verf.

Doseren met kleur
Tip 9: Doseren met kleur
We overdrijven graag met kleurige plantensoorten. Overal (op allerlei plekken) zonnige eenjarigen of bloeiende vaste planten. U zou het uzelf wat gemakkelijker kunnen maken door niet in de hele tuin, maar op een paar plekken ‘de bloeiers’ te planten. Het bespaart u tijd en het maakt uw tuin bovendien vaak rustiger en overzichtelijker.

Zuinig met potterieTip 10: Zuinig met potterie
Een pot of plantenbak brengt meer werk met zich mee dan u denkt. De aanplant, de bemesting, het weghalen van de uitgebloeide bloemen, het water geven en wellicht na de winter weer het vervangen van de potgrond. Allemaal zaken die steeds terugkomen. Wij zijn niet tegen , zeker niet, maar liefst kiezen we voor een functionele plaatsing en met soorten die van toegevoegde waarde zijn. Als de tuin met voldoende beplanting is ingericht, hoeven potten niet te worden aangeschaft om het nog gezelliger te maken.

Bomen en blad
Tip 11: Bomen en blad
Elke boom heeft een bladerdak en elk jaar komt het blad onvermijdelijk naar beneden. Om baas in eigen tuin te blijven moet er gekozen worden voor bomen die passen qua maat en onderhoud. Vormbomen passen precies in dat plaatje. Als je de vormbomen op tijd snoeit of laat snoeien, ben je ook het vallend blad voor! Vormbomen hebben bij aanschaf al een vaste stamhoogte, ze worden dus niet hoger.

Gazon of kunstgras
Tip 12: Gazon of kunstgras
Er gaat niets boven de geur van een vers gemaaid gazon. Maar eerlijk is eerlijk, de aanblik van de nieuwste soorten is vaak veel beter dan die van het gemiddelde grasveld. Kortom: een keuze die steeds gemakkelijker wordt en dan zeker niet alleen vanwege het onderhoudsaspect.

Anti-worteldoek
Tip 13: Anti-onkruiddoek
We hebben wel eens gezegd: “Onkruid bestaat niet, ongewenste planten wel.” Nou ja, het is maar hoe u het bekijkt. We willen u wel graag waarschuwen voor een anti-onkruiddoek onder bestrating, grind en misschien zelfs het gazon. Het meeste onkruid komt van boven, dus kijk uit hoe en waar u het doek effectief kunt toepassen.

Een vijver zonder werk
Tip 14: Een vijver zonder werk
Ze bestaan heus, zolang u zich maar houdt aan de basisregels qua constructie, ligging, inplanting en gebruik. Niet te veel toeters en bellen, geen vissen die elke dag gevoerd moeten worden, geen pomp die elke minuut de volledige waterinhoud verplaatst enz. Er gaat heel veel mis, terwijl u met weinig moeite de zon in heerlijk helder water kunt zien schijnen. Als goed is aangelegd en conform de natuurwetten worden onderhouden, blijft de tijdsbesteding beperkt tot een paar uurtjes per jaar.

Tuinieren op hoogte
Tip 15: Tuinieren op hoogte
Met niveauverschillen wordt een tuin spannender en optisch groter. Een verhoogde border biedt nog een ander voordeel; u kunt er gemakkelijker bij en hoeft niet per definitie op de knieën om onkruid te plukken. Bij serieuze lichamelijke beperkingen is het mogelijk om de complete tuin te verhogen. Zeker bij groente- en kruidentuinen is dat ideaal.

De robotmaaier
Tip 16: De robotmaaier
Ze worden steeds krachtiger en efficiënter, de automatische gazonmaaiers die voor u het werk doen. Als uw gazon ondergronds wordt ‘afgebakend’ met een signaalkabel, zoekt de robot precies tot aan de rand van het gazon zijn weg. Als het gras weer gemaaid is, verdwijnt de robot op eigen houtje naar zijn oplaadstation tot de volgende maaibeurt.

Goed gereedschap
Tip 17: Goed gereedschap
Aan het onderhoudsgereedschap voor een tuin wordt helaas te weinig aandacht besteed. Terwijl er heus veel verschil aan kwaliteit en gebruiksgemak. Een te zware spa, een schoffel die niet snijdt, een snoeischaar die niet knipt en een hark die zich alsmaar vastgrijpt in het gras. Zelfs een simpele bezem kan beter of juist slechter vergen. U zou eens moeten bekijken waar professionals mee werken. Zij weten inmiddels wat het best in hun handen ligt en hun werk het meest verlicht.

Knipselopvang
Tip 18: Knipselopvang
Het lijkt ingewikkelder dan het is. Wat we bedoelen is een eenvoudige doek of vlies die we langs de haag (over het perk) leggen om het knipsel op te vangen. Het werkt simpel en is heel doeltreffend.

De bodem als basis
Tip 19: De bodem als basis
Als de bodem vóór de aanleg niet op orde is, heeft u daar gedurende de hele levensloop van uw tuin last van. Het is eigenlijk heel simpel. De bodem van uw tuin, oftewel de grond, moet niet te zwaar zijn en niet te licht. Het liefst is het ontdaan van wortelonkruid en voldoende waterdoorlatend. Het lijkt bewerkelijker dan het is. Zware klei kunt u los maken met scherp zand, lichte grond kunt u meer structuur geven met compost en de storende lagen kunt u vooraf doorspitten met een machine of handmatig. De onkruidbestrijding gaat nog aan het grondwerk vooraf.

Tijdloze bloembollen
Tip 20: Tijdloze bloembollen
De tijd waarbij jaarlijks tulpen en narcissen moesten worden opgerooid, gedroogd en in het najaar weer geplant, ligt ver achter ons. Bloembollen kunnen voortaan in de grond blijven zitten. De zogenaamde verwilderingsoorten komen elk jaar weer terug. Zonder dat u er iets voor hoeft te doen.

Waterhuishouding
Tip 21: De waterhuishouding
We hebben het dan over een overschot of een tekort aan water. Een goed doorlatende bodem met eventueel extra drainage of zorgt ervoor dat u geen last hebt tijdens zware en langdurige regenbuien. Een zeker waterbergend vermogen van de tuinaarde in combinatie met een passend sproeisysteem maakt droge periodes minder lastig. Planten die tegen een stootje kunnen in droge of natte grond maken het probleem ook minder groot.

Natuur haar gang laten gaan
Tip 22:De natuur haar gang laten gaan
Dit is geen pleidooi om alles te laten verwilderen, maar om een stukje natuur te creëren waar nuttige insecten, wormen en ander dierenleven u kunnen behouden voor plagen. Ze zorgen voor een gezondere vitale tuin en soms helpen ze ook een handje bij het opruimen van blad- en vruchtresten. Daarnaast hoeft een natuurlijke tuin geen rommelige tuin te zijn.

Stevige planten
Tip 23: Stevige planten
De beplanting is het allerbelangrijkste tuinonderdeel, maar ook het onderdeel waar het vaker mis kan gaan. Stevige, sterke soorten die niet te snel groeien, zijn ideaal voor een tuin waarbij het onderhoud beperkt moet blijven. Vaste planten die niet omvallen als het even waait, heesters die niet te wild worden en hagen die maar één keer per jaar gesnoeid hoeven te worden. Dan hebben we het nog niet eens over de ziektegevoeligheid, want ook hier kunnen keuzes gemaakt worden.

Nooit graskantjes knippen
Tip 24: Nooit graskantjes knippen
De graskantjes langs het gazon kunnen op den duur best vervelend worden. De maaimachine kan er niet bij en dus moet je er met de trimmer of de grasschaar langs. Een oplossing is een stenen lint ter hoogte van het gazon, zodat het wiel van de maaier over de stenen rijdt en niet in de border zakt. Het handmatig knippen behoort niet helemaal tot het verleden, maar wordt hierdoor wel al stukken minder.

Knipselopvang
Tip 25: Eenjarigen elk jaar
Jawel hoor, het is best wel vrolijk, elk jaar weer die ‘vlijtige liesjes’, ‘afrikaantjes’ en de ‘begonia’s’. Maar eenjarigen zijn een stuk bewerkelijker dan vaste planten. Voor meer kleur moet u kiezen voor langdurig bloeiende soorten. Met een beetje geluk heeft u met vaste planten meer bloemen dan met eenjarigen.

Niet te veel soorten!
Tip 26: Niet te veel soorten
Van oudsher planten we nog te veel soorten heesters en vaste planten in kleine groepjes bij elkaar. Een, drie of vijf planten bij elkaar op een rijtje in de border. Voor de overzichtelijkheid en het onderhoud is het beter om uit te gaan van minder soorten. Plant grotere hoeveelheden van één soort in een vak of verdeel een mix van vijf à zes soorten over een veel grotere oppervlakte (zoals dat tegenwoordig vaak gebeurt).

The gravel garden
Tip 27: The gravel garden
Een chique naam voor een gewone grindtuin. Het probleem is een beetje dat we de voordelen van een grindtuin nog niet echt benutten. Het kan namelijk een heel mooie tuin zijn. Omdat hij overal beloopbaar is en er geen onkruid tussen groeit, is hij ook nog reuze praktisch. Een kwestie van verhoudingen en de goede constructie. Niet alle planten zijn geschikt voor een ‘gravel garden’. Het is vaak wat droger en ‘woekeraars’ zijn niet gewenst.