De houten pergola

Een pergola geeft uw tuin een dak en dat wordt heel letterlijk als u de bovenkant dicht legt met serreplaten.

UNDEFINED

Als u in staat bent om een houten tuinschutting te plaatsen is een pergola ook geen probleem. Het is immers een kwestie van uitmeten, palen zetten en de liggers bevestigen. Een paar planten er tegenaan en u bent helemaal klaar!

Een pergola krijgt body, uitstraling en sterkte door het hout wat u gebruikt. De palen zouden tenminste 8x8 cm moeten zijn, maar deze mogen zeker dikker zijn. De balken bovenop (vierkant of rechthoekig) moeten in verhouding zijn. Voor de constructie kunt u kiezen voor:

  1. ‘Koud’ op elkaar schroeven
  2. Een stukje in elkaar verzinken
  3. Gebruik maken van metalen slofjes of hoekjes

Een pergola geeft uw tuin een dak en dat wordt heel letterlijk als u de bovenkant dicht legt met serreplaten. De kunststof platen kunnen eenvoudig op de balken verlengd worden, dan wel met een speciaal verankeringsysteem.

Het hoort weliswaar misschien meer thuis bij het ontwerp, maar omdat vaak pas na het ontwerp aan de tuin worden toegevoegd, zijn een paar suggesties wellicht toch welkom.

  • De pergola als veranda of carport
  • De pergola als hoekprieel
  • De pergola zoals het hoort, van wand naar wand

Groenpanelen op een pergola, dat is heel eenvoudig. Knip gegalvaniseerde betongaasmatten op maat en bevestig ze op of tussen de regels. Als u de panelen rond buigt (dat doen ze vanzelf als de panelen groter zijn dan de afstand van de regels) ontstaat er een soort loofboog.