De afwerking van de vijverrand

Een vijver is het mooist als hij helder is en als u de folie of kunststof bak niet meer kunt zien.

UNDEFINED

Een vijver is het mooist als hij helder is en als u de folie of kunststof bak niet meer kunt zien. Er zijn meerdere mogelijkheden om daarvoor te zorgen.

 • Voorgevormde vijver met ingebouwde plantrand
  U kunt de rand eenvoudig bedekken met tegels of stenen. Om ervoor te zorgen dat de stenen op hun plek blijven, stort u een laagje beton rondom de plek waar de stenen op vast gemetseld worden. Als u er helemaal zeker van wilt zijn dat het beton (en daarmee de vijver) op zijn plek blijft, kunt u er het beste enkele staven betonijzer mee instorten (Ø 10 mm). Dan kan er helemaal niets gebeuren.
 • Een bijna verlichte voorgevormde vijver
  U zou kunnen doen alsof het een compleet gemetselde bak is, door losse stenen van onderuit tegen de wand op te stapelen. De bovenste rollaag moet dan weer wel in de betonrand vastgezet worden.
 • Een voorgevormde vijver met turfblokken
  Nog steeds erg gewild en ook heel natuurlijk. Er is maar één probleem en dat is de waterabsorberende werking van turf. De vijver kan dus gaan lekker door de turfblokken. Met een simpel strookje vijverfolie wordt dat probleem verholpen.
 • Een voorgevormde vijver met houten lijst
  Door rondom hardhouten palen op exact de goede hoogte aan te brengen, kunt u de bovenplank en zijplank eenvoudig bevestigen.
 • Natuurlijke randafwerking van een folievijver
  Door een ingebouwde onderwater grondkering kan de afdekking van grond, keien en grind niet afzakken naar de diepte. Het folie blijft onzichtbaar en de planten staan vast geworteld in de afdeklaag. Als er geen ingebouwde barrière is moet u de losse materialen vastzetten op de folie. Dat kan eenvoudig door middel van betonmortel.
 • ‘Strakke’ randafwerking van folievijvers
  Bij een folievijver heeft u dezelfde mogelijkheden voor het afwerken van de rand als bij een voorgevormde vijver. De kantplank is daarbij steeds de basis. U kunt kiezen voor zogenaamde begroeiingsmatten (dat zouden ook sedummatten kunnen zijn), een afdekking met tegels of ook hier met een houten lijst. Let bij die laatste optie wel goed op waar u de planken schroeft.