De aanleg van verlichting

De aanleg van tuinverlichting is afhankelijk van de gekozen verlichtingstechniek. Laagspanningsverlichting hoeft bijvoorbeeld niet zo diep gelegd te worden, of je zou het risico van beschadigingen door spitwerk willen voorkomen!

UNDEFINED

Er kan je bij laagspanning in ieder geval niet veel gebeuren. De stroomschokjes zijn niet voelbaar. Dat is anders bij normale 220 spanning (lichtnet). Overigens is de kans dat je die zou doorsteken of -knippen erg klein vanwege de stalen mantellaagjes die de kabels verplicht omhullen. In De Tuinen van Appeltern zijn we voorstander van het dieper wegleggen van aanvoer-stroomleidingen en gaan we meestal tot 40 cm diepte. Zowel uit praktische als ook uit veiligheidsoogpunt, en ook omdat de wortels van bomen en struiken er dan niet meteen in verstrikt raken.

Voor het aanvullen van de aarde op de kabels geldt hetzelfde als bij de beregeningsinstallaties; ga daar heel zorgvuldig mee om. Het beste is om de bestaande aarde (grond) in kleine laagjes aan te brengen en steeds te verdichten (aan te stampen). Sommigen gebruiken zand in plaats van de moeilijke en kluiterige grond, maar dat raden wij af. In dit zand groeit straks ook het gazon of de beplanting en je ziet altijd het verschil met het gazon of de beplanting in de normale tuinaarde.

In De Tuinen van Appeltern werken we met meerdere systemen. De Appeltern Tuinexperts adviseren je graag over welke mogelijkheden er in jouw tuin het best passen. Uiteraard afgezet tegen je wensenpakket.

Zoals gezegd, het is gebruikelijk om de technische voorwerkzaamheden (voorafgaand aan het plaatsen van de materialen) mee te nemen bij de algehele grondwerkzaamheden.