Bramen eten uit eigen tuin

De grootste zorg in de eigen tuin gaat over het in bedwang houden van deze krachtige groeier.

UNDEFINED

De braam (Rubus fruticoses) is makkelijker te kweken dan u wellicht dacht. De plant is al eeuwenoud en werd door de Grieken behalve voor de lekkere smaak, ook gebruikt om wonden te helen en jicht te behandelen. De tannine of looizuur van de vruchten was bovendien heilzaam bij keelpijn of diarree .
Bramen groeien vaak in het wild. De grootste zorg in de eigen tuin gaat over het in bedwang houden van deze krachtige groeier.

Grootte
Bramen maken lange takken. Eén plant beslaat al gauw een ruimte van 180 cm hoog, 4 meter breed en 60 cm dikte. Het best houdt u ze in bedwang en op de plaats als fruithaag langs stevige palen en draad.

De plaats
Bramen hebben graag een zonnige plaats en ’s zomers tijdens de groei een vochtige bodem. Dan worden de voedzame vruchten het grootst en lekkerst.

Het planten
Van november tot mei. Dat hangt een beetje van de leeftijd van het plantgoed af. Plant ze op een afstand van 1 tot 1½ meter uit elkaar meteen met goede steunpalen en binddraden op 3 hoogtes. 80 cm, 120 cm en 170 cm. Bramen zijn zelf bestuivend dus er komen steeds nieuwe vruchten

Het snoeien
Na het planten in maart de takken tot 50 cm terugsnoeien. In het eerste jaar in juni-juli de oude takken wegsnoeien zodra de nieuwe scheuten 25 cm lang zijn. Jaarlijks van oktober tot maart de afgedragen 2-jarige takken en korte jonge takken weghalen. Per meter 6 eenjarige takken vastmaken aan de horizontale draden (op 3 hoogtes). Snoei na het aanbinden het uiteinde van elke tak op 10 cm boven de draad en de zijtakken op 2 knoppen. De dikste stengels geven de meeste vruchten.

Voeden
Een laagje verteerde compost of stalmest in een straal van 75 cm rond de stam. Dat hebben ze het liefst. Je kunt dat doen in april. In mei kun je ook een samengestelde meststof toedienen Vanaf augustus kun je 2x per week bramen plukken tot wel 3 kg per strekkende meter braamhaag. Verder speelt het weer natuurlijk ook een rol.

Goede rassen
De beste resultaten en misschien wel het makkelijkst in het gebruik zijn:

  • Rubus fruticosus ‘Chester Thornless’
  • Rubus fruticosus ‘Triple Crown’
  • Rubus fruticosus ‘Reuben’