Bestratingen en verhardingen

Nadat een bestrating is gelegd, moeten alle openingen tussen de stenen of tegels worden gevuld om het verband steviger te maken. Dat gebeurt met fijnkorrelig zand.

UNDEFINED

Tuinpad
Invegen van zand
Nadat een bestrating is gelegd, moeten alle openingen tussen de stenen of tegels worden gevuld om het verband steviger te maken. Dat gebeurt met fijnkorrelig zand. Dat wordt uitgestrooid en ingeveegd. Het zakt tussen de bestrating weg. Door regelmatig vegen worden de voegen steeds beter gevuld. Veeg een aantal keren, afwisselend bij droog en bij nat weer. Na drie à vier weken zal een groot deel van het zand zijn opgebruikt. Veeg het resterende zand dan in een hoek en gebruik dat als er daarna nog een open voeg ontstaat. Vanaf het moment dat het zand op de bestrating is gestrooid, kunt u er gebruik van maken.

Belasting
Op een looppad kan niet met zwaar materiaal (een auto) worden gereden. Daar is de ondergrond en de gekozen bestrating niet op berekend en de kans op verzakking is groot. De ondergrond van een pad, oprit of parkeerplaats voor auto’s wordt steviger en dikker geconstrueerd.

Grond in de rand niet losmaken
Bestrating van kleinschalige elementen (keien, klinkers enz.) wordt binnen stevige randen opgesloten om het op z’n plaats te houden. Zo’n rand moet blijvend voldoende tegendruk van de grond erachter krijgen. Ga daar dus niet graven of spitten zodat die druk wegvalt. De opsluiting zakt naar buiten en de bestrating zal ook gaan verzakken.

Tuinpaden

Reiniging
Vooral kleinschalige kan eens per jaar grondig gereinigd worden met een hogedrukreiniger. Daarmee wordt al het vuil en onkruid uit de voegen gespoten. Vervolgens nieuw zand inwassen en de bestrating is weer als nieuw. Deze behandeling zorgt ook voor een betere hemelwaterafvoer en onkruidgroei wordt tegengegaan. Mos, algengroei (groene aanslag) en onkruid zijn chemisch te bestrijden, maar die middelen nemen de oorzaak niet weg.

Grindplateaus
Grindlagen worden meestal op antiworteldoek aangebracht. Dat houdt onkruidgroei vanuit de ondergrond tegen. Maar onkruid kan wel ontkiemen in de rommel (Saharazand, afval enz.) die altijd wel in het grind waait, regent of valt. Daaruit ontstaat een dunne voedingsbodem voor plantengroei als deze niet regelmatig wordt verstoord. Daarom zo nu en dan het grind even doorharken en grof onkruid verwijderen zodra u dit ziet. Lichtgekleurd (of wit) grind kan eens per jaar met een anti-algmiddel schoongemaakt worden. Let ook op dat de grond van aangrenzende borders niet over het grindplateau wegvloeit.

Houten vlonders en terrassen
Zorg dat houten vlonders splintervrij blijven. Laat beschadigingen onmiddellijk vakkundig herstellen. Moet u in het hout schroeven, gebruik dan verzinkte of messing schroeven, ijzeren (stalen) schroeven geven zwarte plekken in het hout. Zorg dat het niet glad wordt. Schrob met water en zand na eerst een anti-algmiddel te hebben toegepast. Eens per jaar (in het voorjaar) zo’n behandeling is genoeg.

Zie ook: