Alle gazon weetjes op een rijtje

De basis van een mooie mat wordt gelegd met het zaad. Er is heel veel kaf tussen het koren.

UNDEFINED

Goed graszaad zorgt voor 80.000 tot 100.000 sprieten per m2. Dan is het mengsel en selectie van de duizenden gekozen soortjes ook van belang. Het ene mengsel doet het beter in de schaduw, het andere is beter op droge grond. In De Tuinen van Appeltern werken we met graszaad van WOLF-Garten.

Het grondwerk is van belang

Zorg voor een onkruidvrij begin en een goede grondstructuur. Je moet goed en voldoende diep spitten, de grond even laten drogen, verkruimelen (fijn maken), bemesten en inzaaien. Vervolgens moet je regelmatig sproeien tijdens de eerste 3 weken. Het duurt niet lang voor je eerste maaibeurt.
spitten.jpg

Waarom en wanneer moet je verticuteren?

Na verloop van tijd ontstaat er een ‘viltlaag’ in je grasmat. De graswortels krijgen daardoor te weinig lucht om te groeien. En het mos ruikt dan zijn kans. Met een verticuteerhark trek je het ‘vilt’ uit je gras. Je moet dat doen in maart of april en dan zo diep mogelijk. In september kun je nog eens heel dunnetjes over doen. Met een beetje mest erbij knapt je gazon supersnel op. Kijk maar eens naar het volgende filmpje:

Is kalk altijd nodig voor je gazon?

Dat hangt ervan af. Een gazon groeit het best in een grondsoort met een pH waarde tussen de 5.5 en 6.5. De pH waarde staat voor de zuurgraad van tuingrond. Hoe lager de waarde des te zuurder de grond. De verzuring is een natuurlijk proces en gebeurt helaas vanzelf. Met kalk zorg je ervoor dat de voor jouw gazon ideale groeiomstandigheden op peil blijven. Een zure grond zorgt per saldo voor meer mos, want die vinden ’zuur’ juist heerlijk. Je kunt de zuurgraad van je tuingrond meten met een pH-test die bij elke tuinspeciaalzaak te koop is. De planten in je tuin hebben overigens ook zo hun voorkeur ten aanzien van de zuurgraad. Je kunt de kalk het best strooien in het najaar, tegen de winter of net na de winter. Kijk maar eens bij:

Wat is mulchen precies?

Mulchen is het versnipperen van de afgemaaide grassprietjes. Je zou het ook 'fijner maken' kunnen noemen. Je maaimachine is daar vaak op afgestemd met een standaard daarvoor bestemd mes. Misschien mulch je allang maar wist je dat niet eens. Het fijner maken van het grasmaaisel wordt gedaan om het maaisel op het gazon te kunnen laten liggen. In de fijngemaakte vorm verteert het sneller en is het makkelijker opneembaar door het gazon zelf. Door te mulchen houdt het gazon zichzelf als het ware gezond. Met het steeds verwijderen (afvoeren) van het maaisel onttrek je steeds voeding aan je gazon. Het mulchen werkt overigens alleen als je zorgt voor een actief bodemleven. Daar zijn dan wel weer organische meststoffen voor nodig. Kijk maar eens bij:

Wanneer kun je mulchen?

Mulchen doe je vooral in de zomer. De grasmat is dan het meest actief en het maaisel is wat droger en klontert niet in elkaar. Het wordt dan het best verdeeld over de maaibaan. Je kunt het best maaien bij droog weer en liefst 2 keer per week. Het mulchen in het te vroege voorjaar en herfst (als de blaadjes gaan vallen) heeft geen zin. Het maaisel wordt dan niet op genomen. Het zal in plaats daarvan zorgen voor verstikking en zorgen voor de opbouw van een ‘viltlaag’. In die periodes is het dus per saldo beter om het gras op te vangen.
opvangbak.jpg

Wat is het verschil tussen kunstmest en organische meststof?

Kunstmest werkt direct op het gewas (gazon) en organische meststof doet dat indirect. Je zou kunnen zeggen dat kunstmest meteen voedsel biedt aan de plant en organische meststof de plant niet alleen voedt maar ook het bodemleven rondom de wortels van de plant activeert, zodat ze beter groeien en gezonder worden en/of blijven. Kunstmest draagt niet bij aan een actiever bodemleven. Je zou kunstmest kunnen zien als een kortstondige injectie. Er zijn 3 voedingsstoffen van vitaal belang voor je gazon: Stikstof(N), Fosfor(P) en Kalium(K) en daarnaast een aantal sporenelementen. Stikstof doet de grassprieten groeien, van fosfor groeien de wortels en kalium zorgt er voor dat het gras bestand is tegen ziekten. De sporenelementen zorgen o.a. voor de donkergroene kleur.
gazonmest.jpg

Is beluchten hetzelfde als verticuteren?

Ja hoor, dat zou je eigenlijk best mogen zeggen. Beluchten is de lichte variant van verticuteren. Bij verticuteren haal je een ‘viltlaag’ uit je gazon, bij beluchten prik je gaatjes door het gazon zodat water en lucht voldoende bij de wortels kunnen blijven komen. Je kunt beluchten met een spitvork of een tuinfrees.

Welke grasmaaier moeten je kiezen?

Dat hangt helemaal van de grootte van je gazon af en de hoeveelheid tijd en geld die je er aan wilt besteden. Je kunt kiezen uit handmaaiers, elektromaaiers, accumaaiers, benzinemaaiers, scooters, zitmaaiers en robotmaaiers. Allemaal hebben ze hun specifieke voordelen en gebruiksmogelijkheden.
Welke-grasmaaier-kopen2.jpg

Welke gazonproblemen komen het meest voor?

We lopen ze graag met je langs:

 1. Mos.
  Komt door: te lage Ph, dichte grondlaag, onvoldoende mest, teveel schaduw, onvoldoende belucht.
 2. Kale plekken
  Komt door bedekking, door bij voorbeeld parasolvoet, zwembad, etc. Doorzaaien is de oplossing.
  gazonschade-7.jpg
 3. Onkruid
  Komt doordat gras te weinig gegroeid is, niet sterk genoeg door te weinig voeding. Kan ook zijn dat je te kort maait en bedenk dat ook vogels onkruidzaden meebrengen.
 4. Geen groen gras
  Komt doordat het gazon voeding te kort komt en misschien ook
  te weinig water.
 5. Verbranding
  Komt door de urine van hond of kat, daadwerkelijke verbranding (barbecue), verdroging door zon of overbemesting. Met veel besproeien komt het vaak weer goed. Anders doorzaaien of nieuwe zoden.
 6. Paddestoelen
  Komt meestal door de koe- of champignon mest. Het kan geen kwaad. Veel maaien is de oplossing.
  paddestoel.jpg
 7. Geen groei
  Komt door te weinig zonlicht, te weinig voeding en te dichte grasmat.
 8. Blad op het gras
  Het blad mag max. 2 weken blijven liggen anders verstikt het gras en groeit de viltlaag.

Wat mag je niet vergeten?

 • Maai het gras van mei tot oktober.
 • Maai wekelijks.
 • Maai het gras als het droog is.
 • Maai het gras niet te kort. Nieuw gazon zodra het 10 cm is, maaien op 6 a 7 cm. Sier en schaduwgras op 2 cm. Speelgras op 4 a 5 cm.
 • Laat het gras niet te lang worden.
 • Maai nooit meer dan 1/3 van het gras in 1 keer af.
 • Maai bij temperaturen boven de 25 graden minder kort.
 • Zorg dat je bij het maaien steeds een ander spoor hebt.

Wil je meer informatie hierover kijk eens bij www.mooiemat.nl en ook onze Appeltern Tuinexperts willen je ook graag helpen.