Achterhoeks padvast

De beste halfverharding voor elke tuin- en erfsituatie

UNDEFINED

In de Tuinen van Appeltern werken we al vanaf het allereerste begin met halfverhardingen. Een halfverharding, de naam zegt het al, is maar voor de helft hard. Het is bijna altijd opgebouwd uit steentjes, split of een mengsel van grind en leem.

WAAROM WIL IEDEREEN HALFVERHARDING?

Heel veel tuiniers zijn op zoek naar een verharding die er niet zo definitief en koud uitziet. Bestrating van tegels of stenen kijkt vaak harder en strakker dan natuurlijk split of grind.
In halfverharding kun je ook altijd nog planten zetten of een kabel leggen. Bovendien is het veel goedkoper, zeker bij grotere oppervlaktes. Het natuurlijke karakter en de flexibiliteit van halfverharding zijn het belangrijkst. Tel daar de tientallen kleuren en gesteente variaties bij op, dan begrijp je de populariteit.

Halfverharding padvast - De Tuinen van Appeltern

WELKE HALFVERHARDING MOET JE KIEZEN?

Net als aan bestrating worden er ook eisen gesteld aan de bruikbaarheid van halfverharding. De soortkeuze is een kwestie van smaak en gebruik. Als je het hebt over een laagje grind of split op een anti-worteldoek, komt bijna elke soort in aanmerking. Als je halfverharding wilt toepassen op een oprit waar je met auto’s overheen moet, wordt het weer anders. Je wilt er liever geen spoorvorming, je wilt niet elke week hoeven harken en je wilt ook een beetje stabiliteit zodat je er makkelijk doorheen fietst en overheen loopt. Heel veel stratenmakers en hoveniersbedrijven hebben zo hun eigen procedé. Je kunt kiezen voor een onderlaag van gebroken puin en een deklaagje van split in de gewenste kleur. Een nadeel van zo’n constructie is vaak de waterdoorlaatbaarheid.

Halfverharding padvast - De Tuinen van Appeltern

DAAROM IS ACHTERHOEKS PADVAST DE BESTE HALFVERHARDING

We geven het eerlijk toe. Ook wij in De Tuinen van Appeltern hebben jarenlang gezocht naar de beste halfverharding voor het brede scala aan toepassingen in ons park. Bij toeval stuitten we op Achterhoeks Padvast van Hardeman uit Veenendaal. Het heet Achterhoeks Padvast omdat ze in de Achterhoek hetzelfde probleem hadden als wij. De vele grindpaden in het gebied waren in de zomer te stoffig en in de winter niet stabiel genoeg omdat het water niet wegzakte. Een grindwinning uit Netterden kwam met de oplossing. Door uitsluitend gebroken grind te gebruiken in een nauwkeurig samengestelde korrelgrootte wordt de laag stabiel, stuift het niet, laat het water door, vriest het niet op, loop je het niet mee naar binnen en ziet het er heerlijk natuurlijk uit.

We hebben inmiddels meerdere paden, terrassen en pleinen met Padvast toegepast en willen eigenlijk niets anders meer. Van belang is nog wel dat je voor de toepassing de juiste laagdikte neemt en de voorbereidingen in de ondergrond serieus neemt. Je zou daarbij best een Appeltern Tuinexpert kunnen raadplegen. De verwerking is niet heel moeilijk, maar enige nauwkeurigheid is wel vereist. Dit komt vaak ook vanwege verschillen in bodemsituatie en gebruik.

Halfverharding padvast - De Tuinen van Appeltern

LAAGDIKTEBEREKENING

  • Laagdikte oprit en parkeerterrein:
    Op doorlaatbare grond eerst 20 cm zand, daarop 25 cm Padvast.
  • Laagdikte terras en incidenteel een auto:
    Op doorlaatbare grond eerst 10 cm zand, daarop 15 cm Padvast.
  • Laagdikte bus belasting:
    Op doorlaatbare grond eerst 20 cm zand, daarboven op 35 cm Padvast.

Voor de benodigde hoeveelheid materiaal wordt vaak gerekend in tonnen. De formule is dan; lengte x breedte x hoogte x 2 = benodigde tonnage. Bij 100m2 met een laagdikte van 15 cm praat je dan over 30 ton.