60 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

In De Tuinen van Appeltern werken maar acht tuinlieden. Zij onderhouden meer dan 200 tuinen en daarmee het park dat meer 200 voetbalvelden groot is.

UNDEFINED

Om zo min mogelijk tijd te verliezen en zo makkelijk mogelijk te werken, hebben ze allerlei foefjes en technieken bedacht. Met dezelfde handigheidjes kan iedereen ook in de eigen tuin aan de slag.

 1. Dichte voegen tussen stenen en tegels
  Onkruid in je terras en paden zorgt voor veel werk. De voegjes tussen de stenen bevatten gronddeeltjes waar onkruidzaadjes in kunnen kiemen en groeien. Als je de voegen dicht veegt met elastische voegmiddelen krijgen onkruidzaadjes daar geen kans meer. Nog wat meer informatie is te vinden op: onkruidvrije voegen

  De elastische voegmiddelen die je daarvoor gebruikt zijn eenvoudig te verwerken, slijtvast en blijvend bestand tegen weersinvloeden. Bovendien kunnen ze tegen strooizout. Appeltern Productpartners Normeco B.V. en Garden TS kunnen je verder helpen!

  Voegen tussen stenen en tegels

 2. Het kielsteekje
  Een kielsteekje voorkomt dat er grond over het straatwerk spoelt. Naast paden en terrassen ligt meestal een hogere border met planten en grond. Bij een heftige regenbui stroomt het water van de borders met grond over de bestrating. De gronddeeltjes komen tussen de steen- en tegelvoegen waar vervolgens onkruid gaat groeien.

  Door het kielsteekje te trekken met een spa of schoffel na elke onderhoudsbeurt, vallen na een regenbui de gronddeeltjes in het geultje en blijft de bestrating schoon en gevrijwaard van onkruid.

  Het kielsteekje

 3. Gesloten beplanting
  In Appeltern zeggen we altijd: ‘Overal waar planten staan, kan geen onkruid groeien’. Dus zolang je maar zorgt dat je tuingrond zoveel mogelijk bedekt is met planten, voorkom je onkruidgroei. Onkruid¬zaadjes hebben naast voeding uit de grond immers ook licht nodig om te kunnen groeien. Je moet de planten dus niet te ver uit elkaar zetten en ook geen planten ‘op de groei’ aanschaffen.

  Bodembedekkers zijn plat over de grond groeiende vaste planten en heesters die alle grond bedekken zodat nergens meer licht kan komen. Vaak wortelen ze zichzelf ook nog vast zodat ook steile taluds kunnen worden begroeid.

  Gesloten beplanting

 4. Tijdig reageren
  Regelmaat is een belangrijk uitgangspunt bij goed tuinonderhoud. De tuindienst in Appeltern hanteert een ritme van 11 dagen. Op de 11de dag zijn ze voor het onderhoud weer op de plek van de eerste dag, precies op tijd om net dat ene onkruidje weg te trekken voordat het gaat uit zaaien. Als dat ene onkruidje niet wordt weggehaald zorgen de uitgekomen zaadjes voor heel veel extra plukwerk later in het seizoen of volgend jaar. Met regelmaat wordt veel onnodig tuinonderhoud voorkomen.

  Tijdig reageren

 5. Wortels in de greep
  Niet alleen de uitlopers van Bamboes, maar ook de wortels van bomen kunnen veel overlast bezorgen. Terrassen kunnen worden opgelicht, ze halen veel vocht uit de bovenlaag en je krijgt wilde uitschieters tussen de planten. Met speciale antiwortelfolies en doeken worden de problemen voorkomen en wellicht in bestaande situaties ook nog verholpen.
  KING RootBarrier is specialist in de ontwikkeling, productie en distributie van duurzame oplossingen tegen onkruid en wortelopdruk.

  Wortels in de greep

 6. Hagen die je maar één keer hoeft te knippen
  Er zijn tientallen haagsoorten en allemaal hebben ze een ander groeipatroon. De ene soort is sneller dan de ander en moet dus ook vaker per jaar worden geknipt. Een haagbeuk en ligusterhaag moet je twee keer per jaar knippen terwijl een taxushaag met één knipbeurt volstaat. Een haag met schermen van Hedera (klimop) kan zelfs wel een jaartje zonder knippen. Klimop is een groenblijvende klimplant die veel wordt toegepast in zogenaamde kant en klaar hagen en begroeide schermen. Een bouwstaafmat groeit binnen drie jaar dicht met hedera.
  Hagen die je maar één keer hoeft te knippen Meer informatie is ook nog te vinden bij het tuinadviesartikel: Snoeiregels: hagen en haagjes
 7. Vergrijzend hout
  Een tuinwijsheid die we een paar jaar geleden bedachten is: ‘Op het slechtste hout smeert men de duurste verf’. Als je tijd en geld wilt besparen, kun je best voor hout kiezen dat je niet hoeft te vervangen, te schilderen of te verduurzamen. Hardhoutsoorten zijn keihard en krijgen een mooie grijze kleur door het weer. Als je wel wilt schilderen, kies dan tenminste de verf of beits die het best bij het hout past. Er zijn ook beitsen die voorkomen dat het hout grijs wordt en al vergrijsd hout de originele uitstraling terug geven.

  Vergrijzend hout

 8. Geef kleur in accenten
  Een bloementuin is prachtig, maar vaak ook heel bewerkelijk. Met name vaste planten borders vragen de nodige aandacht. Wij denken dat een tuin ook niet helemaal vol bloemen hoeft te staan om toch het predicaat ‘kleurrijk’ te verwerven. Met toefjes van kleur bereik je vaak net zoveel als met een hele border. Bovendien kun je dan al je ervaring en liefde voor kleur per seizoen in een beperkte oppervlakte stoppen, dat is makkelijker en voordeliger. Wist je dat je tegenwoordig ook kant-en-klare borderpaketten kunt bestellen?

  Geef kleur in accenten

 9. Kunstgras
  We weten dat veel tuiniers er van gruwelen, maar het is en blijft een aantrekkelijke optie voor mensen die het wekelijks grasmaaien beu zijn. Bovendien zijn de hedendaagse kunstgras soorten zo natuurlijk en kwalitatief dat ze nog nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

  Kunstgras

 10. Vijverkeus
  Niet elk tuinonderdeel vraagt evenveel onderhoudstijd; een border met vaste planten vraagt minder tijd dan een gazon. Eén van de meest onderhoudsvriendelijke elementen is een vijver. Als de vijver correct is aangelegd brengt die nauwelijks werk met zich mee.Voorgevormde vijvers - Vijverfolie - Advies voor bestaande vijver
  Bekijk ook deze adviesartikelen:

  Vijverkeus

 11. Robotmaaier
  Robotmaaiers worden steeds slimmer en beter. Er zijn zelfs al voetbalclubs die hun velden laten maaien met een robotmaaier. De meeste machines zijn makkelijk in te passen bij elk gazon. Zolang de taluds maar niet te stijl zijn en er geen trappen overbrugd hoeven te worden.

  Er wordt een draadje aan de randen van het gazon ingebracht. De robot gaat daar niet over heen en hij herlaadt zichzelf steeds in zijn eigen oplaadstation. Een door een robotmaaier verzorgde grasmat blijft ook nog eens steviger en dichter van structuur. In De Tuinen van Appeltern gebruiken we momenteel twee robotmaaiers van Gardena!

  Robotmaaier van Gardena

 12. Anti-onkruiddoek
  Er is de nodige verwarring mogelijk bij anti-onkruiddoekBekijk product Anti-Worteldoek Zwart 1 x 100 meter (100 m2, 100 g/m², Nature art. 6030342). Om onkruid in jouw tuin te vermijden moet je het wel op de juiste manier toepassen. Als je het doek op de grond legt met een laagje grind er overheen dan is er niets aan de hand. Je moet er wel voor zorgen dat er een opsluiting is, zo voorkom je dat er grond op het doek terecht komt. Onkruidzaadjes die tussen het grind vallen kiemen niet omdat er geen grond is. Als je met (pot)grond gaat knoeien dan komt er wel onkruid. Voor bamboe en rietsoorten heb je een sterker doek nodig dan het plastic doek dat veel verkocht wordt. Meer weten? Lees dan ook het tuinadviesartikel over anti-onkruiddoek en wortelwerende folie! In De Tuinen van Appeltern gebruiken we anti-worteldoeken van Rootbarrier.

  Anti-onkruiddoek

 13. Minder bukken
  Het klinkt logisch en dat is het ook. Met verhoogde borders is je lichaamsinspanning minder zwaar en voelt het werk gemakkelijker. Maar als je zorgt dat er geen onkruid groeit of dat je het wegplukt voor het gaat zaaien, hoef je natuurlijk ook minder te bukken. We denken dat het minder fysieke kracht van je vraagt als je ‘laag’ blijft tijdens het onderhoud. Fysiotherapeuten zeggen dat de manier van bukken essentieel is voor eventuele overlast.

  Minder bukken

 14. Werkend gereedschap
  Lang niet alle gereedschap ligt even gemakkelijk in de hand. Er zijn bezems die totaal niet vegen en spades die veel te zwaar zijn. Dan heb je nog schoffels waar de grond per definitie aan blijft plakken en snoeischarenBekijk product Snoeischaar Felco 6 (Kleine handen) die niet meer opengaan als je er een zwaardere tak mee doorknipt. Goedkoop gereedschap brengt helaas vaak beperkingen met zich mee. Ze zeggen niet voor niets; goed gereedschap is het halve werk. Goed gereedschap maakt de hoeveelheid werk niet minder, maar maakt het werk wel een stuk aangenamer. Lees ook het tuinadviesartikel 'Goed gereedschap is het halve werk'. Bij De Tuinen van Appeltern gebruiken we gereedschap van De Wiltfang, Wolf Garten en Streuding Schoppenfabriek.

  Werkend gereedschap

 15. Geschikte bodemstructuur
  Zandgrond is natuurlijk veel makkelijker te bewerken dan zware klei. Zandgrond heeft wel als nadeel dat onkruid zaadjes er supersnel op kiemen en dat planten er heel snel in uitdrogen.
  Het is dus zoeken naar een evenwichtige bodemstructuur. Een bodem die voedzaam, makkelijk bewerkbaar, goed water doorlatend, water vasthoudend, en het liefst ook nog vrij van hardnekkige wortelonkruiden is. Zo’n bodem is maakbaar in elke situatie. Lees meer over bodemverzorging! Grondverbetering bij De Tuinen van Appeltern gebeurt met behulp van DCM-producten.

  Geschikte bodemstructuur

 16. Beregeningsinstallatie
  Je zou natuurlijk moeten kiezen voor planten die niet meteen van slag raken als het een weekje droog is. Maar bij gazon bijvoorbeeld heb je die keus niet; dat heeft op tijd (relatief veel) water nodig. Een beregenings installatie is dan natuurlijk makkelijker dan het gesleep met losse slangen en sproeiers. Er zijn systemen voor grote en kleine tuinen. Het duurzaamst ben je bezig als je zou kunnen sproeien met water wat je zelf via eigen dak en tuin hebt opgevangen. Lees ook het artikel over 'De aanleg van de beregening' of het artikel over 'beregening'.

  Beregeningsinstallatie

 17. Wateropvang en waterafgifte
  Het regenwater van je dak en tuin opvangen in een eigen reservoir levert je misschien niet direct arbeids tijd op maar wel voldoening. Daarnaast bespaart het hergebruik van dat opgevangen water geld, omdat je minder of geen leiding water verbruikt. Wateropvang en waterafgifte is ook een bodemproces. Als je tuinaarde voldoende water vasthoudt hoef je niet zo snel te sproeien. Als je tuinaarde het teveel aan water goed doorlaat voorkomt het afsterven van planten en een te natte grondlaag waar je bijna niet in kunt werken.
  Afhankelijk van je situatie, regelgeving vanuit de gemeente en de aanwezige bodemstructuur kan een Appeltern Tuinexpert de meest geschikte oplossing voorstellen.
  Meer informatie is ook nog te vinden bij ACO BV en in de volgende tuinadviesartikelen:

 18. Wilde bloembollen
  Heel veel bloembolsoorten moet je er na de bloei uithalen en in het najaar weer inplanten. Met bloembollen die overblijven en mogen verwilderen hoeft dat niet. Zo heb je toch elk voorjaar een beetje ‘Keukenhof’ in je tuin.
  Wil je hier wat meer informatie over, dan kun je terecht bij Directplant en Jub-Holland. Ook het tuinadviesartikel "Hoe je vrolijk wordt van bloembollen" kun je hiervoor raadplegen
 19. Gazonbegrenzers
  Het gazon en de plantenborder willen nog wel eens door elkaar heen gaan groeien en gaan veranderen van vorm. Best een lastig klusje, om alles weer in originele staat terug te brengen. Met gazonbegrenzers van staal, steen of kunstof voorkom je die klus. Op deze manier zorg je er ook voor dat bij voorbeeld grind en grond gescheiden blijft. Wil je wat meer informatie hierover, kijk dan ook even bij Nophadrain
 20. Meteen volwassen
  Je kunt natuurlijk met kleine jonge planten beginnen, ze worden immers van zelf groot. Het probleem hiervan is dan alleen dat je al die tijd de grond er omheen onkruid vrij moet houden. Door meteen al volwassen planten in je tuin te zetten, is er minder kans op onkruid. Misschien nog wel belangrijker, je voelt je bij volwassen beplanting een stuk beter in je tuin, waardoor het onderhoud minder zwaar telt. Steeds meer kwekers leveren volwassen planten:

 21. Stabiele planten
  Niet elke plant blijft stoer overeind bij een beetje wind of een forse regenbui. Als je niet tussentijds wilt ruimen of ondersteunende maatregelen wilt nemen kun je beter kiezen voor planten met stevige stengels die tegen een stootje kunnen. Er is ook een tuinadviesartikel waar een aantal planten worden benoemd: "Stabiele vaste planten die niet omwaaien"
  Wil je nog meer advies, neem dan contact op met iemand van de Appeltern Tuinexperts
 22. Mest op maat
  Planten begroeien sneller alle grond, kunnen beter tegen de klimaat omstandigheden en hoeven niet te worden vervangen na ziektes of plagen, als je ze gezond houdt. Voldoende op de grond- en plantsoort afgestemde mestsoorten zijn natuurlijk wel een vereiste. Planten kunnen net als wij mensen niet zonder gezonde en voldoende voeding.
  Meer informatie hierover is te vinden bij DCM Nederland en bij het tuinadviesartikel "Bemesting verschillen in eigen tuin".
 23. Wisselbeplanting
  Wisselbeplanting is een methodiek waarbij je een (stukje) border elk jaar opnieuw inricht met planten die een jaarrond bloeien. Op zichzelf kost dat klusje tijd, maar veel minder dan het verkrijgen en vasthouden van het bloeibeeld in de breedte van de tuin. De accenten zijn minstens zo sterk als het totaal. Het verschil met een ander tuigemak tip om voor accenten te kiezen is dat je bij wisselbeplanting zo'n accenthoekje elk jaar compleet vervangt.
 24. Voorzichtig met compost
  Hiermee bedoelen we dat je geen compost mag knoeien op grind en bestrating, want dat zorgt alleen voor onkruid. Hetzelfde geldt ook voor, als je compost gebruikt als een soort afstrooimiddel in plaats van een bodemverbeteraar, waarbij je de compost door de grond mengt. Ook dan ontstaat relatief veel onkruid. Compost is immers geen afdekmiddel, zoals boomschors of houtsnippers. Het is een meststof, waar onkruid lekker in groeit.
  Als je eigen compost maakt, moet je er voor zorgen dat je geen onkruiden in je compostbak gooit. De zaden composteren niet en gaan gewoon weer groeien als je de compost door je borders strooit.
  Wil je er meer van weten, kijk dan op het tuinadviesartikel "Zelf compost maken? Zo doe je dat!"
  In De Tuinen van Appeltern gebruiken we compost van DCM Nederland
 25. Zuinig met solitairplanten
  Een solitair plant is een plant die alleen de aandacht voor zichzelf opeist. De planten in de omgeving moeten zich schikken in een minder aandachtige rol. Als je teveel ‘solitairs’ plant, wordt het een rommeltje omdat die planten gaan strijden om de meeste aandacht. Als gevolg moet dan de orde worden hersteld, terwijl dat niet nodig was geweest. De onrust in de tuin zorgt dan ook voor onrust bij jou. Je moet er alles aan doen om in een plezierige omgeving te verblijven en te werken. Dat maakt het andere werk een stuk minder zwaar.
  Bij onze tuinadviesartikelen: "Solitairs staan graag alleen" en "Zuinig met solitairs" kunt u ook nog meer informatie vinden
 26. Wilde bloemen mengsels
  Bij wilde bloemenmengsels ben je niet alleen snel klaar bij de aanleg. Je zaait het zoals een gazon, maar je hebt ook niet veel werk tijdens het groei- en bloeiseizoen. Slechts één keer per jaar moet je alles af maaien en afvoeren. Je mag het maaisel niet laten liggen, omdat de grond dan te voedzaam zou worden en een te voedzame grond remt de bloei. Het wilde bloemenzaad is overal te koop. Als je een flinke tuin hebt, is het raadzaam een specialist in te schakelen, die dan bepaalt welk mengsel het best op jouw grond past. Te denken valt dan aan: Kruydt-Hoek
  Meer informatie is nog te vinden op het tuinadviesartikel: "Altijd al een wilde bloementuin willen hebben?"
 27. Onkruid plukken
  Onkruid plukken is beter dan schoffelen, omdat je dan meteen voorkomt, dat er onkruidzaadjes op de grond achterblijven. Bij schoffelen is er een kans dat het onkruid niet compleet afsterft omdat de grond te vochtig is of dat het na de schoffelbeurt gaat regenen. En nog erger de zaadjes van het afgestorven onkruid kunnen gewoon gaan kiemen. Een ander nadeel van schoffelen is dat je het in de grondlaag aanwezige zaad activeert.
  Kijk ook eens bij "Onkruid bestrijden, hoe doe ik dat?" en "Onkruid plukken"
 28. Kies voor bos
  Er zijn meer manieren om de onderhoudswerkzaamheden in een grote tuin te beperken. Je zou een deel vaan je tuin in kunnen richten als een bamboebos of rhododendron vallei. Ook een gesloten vak met tientallen vlinderstruiken of fluweelbomen zorgen voor een bosgevoel. Als de groei er eenmaal inzit hoef je in dat deel niets meer te doen. Een paadje er doorheen met ergens een bankje maakt het "spannend" voor kleine kinderen.
  Om wat ideeën op te doen, zou je eens kunnen kijken bij "Een mini natuurbos in eigen tuin" of bij de exposanten "De Valouwe" en "Kwekerij Dependens"
 29. Meubels zonder zorgen
  Steeds meer tuinmeubilair kan het hele jaar buiten blijven staan zonder schoonmaak of verfonderhoud. Let ook goed op bij de aanschaf dat er geen regenwater op het zitgedeelte kan blijven staan. Daar worden ze erg vies van. Ken jij de duurzame kunststof tuinmeubelen van Polywood al?
 30. Niet knoeien
  Het is heel logisch, maar knoeien met aarde, zaad, onkruid, meststof of bestrijdingsmiddelen zorgt per saldo voor extra werk. Netjes en accuraat werken, spaart per saldo tijd. In de aarde, op stenen of op grind kunnen onkruidzaadjes gaan kiemen. Afgeplukt onkruid, wat je te lang op het terras laat liggen, verstopt tussentijds haar zaadjes. Teveel meststof kan je gazon doen verbranden, en bestrijdingsmiddelen kunnen planten doen afsterven. Lees meer over het voorkomen van onkruid!
 31. Berijdbaar grind
  Te dikke grindlagen waar je maar moeilijk door heen loopt en slordige grindlagen die je regelmatig vlak moet harken, kun je voorkomen door te werken met platen waar je het grind in veegt. De platen met ruitjes (die je niet ziet) houden de keitjes op hun plaats. Je grindbaan is ineens heel stabiel en super vlak.
 32. Pas de norm aan
  Als je enige nonchalance in je tuin kunt verdragen zonder dat het slordig wordt, verleg je de werkdruk.
  Een vijver zonder dat daar een blaadje in waait, is bijna onmogelijk en ook beplanting die over je paden groeit, is eigenlijk heel normaal. Gevallen blad mag best een paar dagen op je gazon liggen en opkomend onkruid hoef je pas op de elfde dag te hebben weggeplukt.
 33. Go nature
  Er zijn steeds meer mensen die onkruiden als distels en brandnetels ook leuk vinden om te zien, zolang het er maar niet te veel worden. Dat is dan ook het enige wat je in een natuurtuin moet doen; zorgen dat het niet uit de hand loopt. Je laat de natuur haar gang gaan en helpt daar een beetje bij.

  In de Wilde Weelde Wereld op Appeltern zijn ook verschillende tuinen beplant met 'onkruid'. Wilde Weelde is een breed netwerk van zelfstandige ondernemers in het groen, die ieder hun eigen specialisme hebben: van kwekers, hoveniers en ontwerpers tot leveranciers.

  Wilde Weelde Wereld - De Tuinen van Appeltern

 34. Prairy beplanting
  Een nieuwe manier van borders inrichten, die onderhoudstijd bespaart. Er wordt eerst een laagje van 7 cm zand aangebracht en vervolgens nog een laagje van 8 cm lavakorrels. De vaste planten worden door de lava heen deels in het zand en ondergrond geplant. Het voordeel hiervan is dat er tussen de planten nauwelijks onkruid groeit, dat de planten niet breed gaan uitlopen, en dat je er altijd tussen door kunt lopen zonder dat je schoenen vies worden. Bovendien hoeven ze nauwelijks te worden beregend.
  Wat meer informatie hierover is te vinden in de tuinadviesartikelen:

 35. Bodembedekkers
  Overal waar planten staan kan geen onkruid groeien. Bodembedekkers zijn vaste planten die laag blijven en het hele grondoppervlak letterlijk bedekken. De meeste bodembedekkers zijn ook nog eens groenblijvend en geven daaardoor geen ‘overlast’ aan blad in herfst en winter.
  De meest populaire bodembedekkers zijn:

  Dikkemanskruid Pachysandra
  Kattenkruid Nepeta
  Klimop Hedera
  Goudaardbei Waldsteinia Ternata
  Maagdenpalm Vinca Minor
  Vrouwenmantel Alchemilla mollis
  Ooievaarsbek Geranium macrorrhizum
  Dwergmispel Cotoneaster dammeri
  Salie Salvia officinalis 'Berggarten'
  Ezelsoor Stachys byzantina
 36. Vormbomen
  Een vormboom is een boom die niet groter wordt; stam en takken blijven zoals ze op de kwekerij zijn ‘gevormd’. Elk jaar komen op het eind dan die stam (knotwilg) of aan het eind van die takken (leilinde, dakplataan) nieuwe uitlopers. Deze moet je weliswaar jaarlijks afsnoeien, maar dat is per saldo veel minder werk dan bomen die veel te groot worden in kleine tuinen en elk jaar meer blad lijken achter te laten.
  Wilt u wat meer er over weten, kijk dan ook eens bij dit tuinadviesartikel: Ontdek de meerwaarde van vormbomen
 37. Zuinig met zaad
  We waarschuwen om geen zaad te laten vallen waar het niet hoort. Bij voorbeeld op bestrating of in volle grond tussen heesters en vaste planten. Je moet ook opletten dat je bij het inzaaien van gazon of groenten het zaad goed afgedekt is met grond. Is dit niet het geval, dan wordt het door de wind verspreid naar plekken waar je het niet wil hebben. Verder hebben we gemerkt dat in het kippen- en vogelvoer ook de nodige onkruidzaadjes zitten die je beter niet in je tuin kunt hebben.
 38. Houd het maaisel op het gras
  Als je met een gazonmaaier maait met een zij-uitgang kan het gebeuren dat je tijdens het maaien het maaisel de borders in blaast. Dit maaisel bestaat ook uit zaadjes die kunnen gaan kiemen. Door de maairichting zodanig te kiezen dat het maaisel niet op paden en of in de borders terecht komt, voorkom je onkruid (gras) groei.
 39. Makkelijke planten
  Wat is makkelijk? Dat zijn planten waar je niet te veel werk mee hebt. Dit zijn ook planten die snel aanslaan en gaan groeien, of planten die niet snel worden aangetast door slakken, rupsen en luizen. Bovendien kan dit ook gaan over planten die niet overal wortelen of zichzelf overal uitzaaien. Ook kun je denken aan planten die niet te groot worden en niet te veel eisen stellen aan water, licht en voeding. Ongemak is overigens ook persoonlijk. Je zou last kunnen hebben van te veel bessen, maar tegelijkertijd wel blij kunnen zijn met de vogels die erop af komen. Het is natuurlijk nog wel van belang dat een plant een beetje sierwaarde heeft of mooie bloemen en vruchten voortbrengt.
  In De Tuinen van Appeltern kiezen we voor zoveel mogelijk zorgeloze planten. Planten moeten voor ons zo lang mogelijk bloeien en een grote mogelijke sierwaarde hebben zonder "overlast" of "extra aandacht". Een Appeltern Tuinexpert kan je helpen kijken naar de Appeltern planten database
 40. Automatiseer
  De techniek in de tuin gaat steeds verder. Er zijn nog net geen robots die onkruid kunnen plukken, maar het gras maaien lukt ze al aardig. Inmiddels zijn er ook andere zaken geautomatiseerd, zoals het onderhoud van je zwembad, de beregening van het gazon en borders, de verlichting ‘s avonds en ‘s nachts, het dicht- en openschuiven van zonwering en schaduwdoeken. Er zijn zelfs al volledig geautomatiseerde kweekkastjes waarbij je na het planten van je tomaten op je telefoon een berichtje krijgt wanneer je kunt oogsten.
  Wil je meer informatie hierover, is een bezoek aan de sites van Gardena en In-lite zeker aan te bevelen.
 41. Kijk achterom
  Door niet te kijken naar wat je allemaal nog moet doen, maar eerder naar wat er allemaal al is gedaan, ontstaat meer voldoening. Dat maakt de hoeveelheid werk niet minder maar wel minder zwaar. Het is een psychologisch trucje, maar het werkt wel!!
  Probeer bij alles wat je doet, ook compleet klaar te zijn. Dat betekent dus bijvegen, afvoeren, het rechtzetten van meubels en potten. Dat vergroot de voldoening nog meer!
 42. Opberg- en verblijfgenot
  Je hebt best het één en ander nodig aan hulpmiddelen om je tuin te onderhouden. Die spullen zouden een beetje overzichtelijk, droog en vooral ook niet te ver weg moeten liggen, hangen of staan. Hetzelfde geldt voor je terrasuitstalling, ook daarmee zou je niet dagelijks heel veel sjouwwerk moeten hebben. Overkapte tuingedeeltes en onopvallende kisten voor kussens kunnen uitkomst bieden.
 43. Energieneutraal
  Misschien levert het niet direct tijd op, maar wel heel veel goed gevoel als jouw verlichting of vijverpompen geen stroomkosten met zich mee brengen. Een simpel zonne paneeltje op je pergola kan je tuin energieneutraal maken.
  Appeltern Productpartners: Woodvision, De Boer en Schäffer Tuinhuizen kunnen je misschien hiermee verder helpen!
 44. Minder hoog en breed
  Met een aantal hagen wachten wij met snoeien niet tot ze gaan uitlopen, maar snoeien deze al in de winter.
  Doordat je dan de contouren (takstructuur) kunt zien, kun je ze gemakkelijk wat smaller en ook wat korter maken. Je knipt als het ware in het voren en zorgt er meteen voor dat de hoogte en breedte behapbaar blijven. Vooral te hoge hagen zijn erg bewerkelijk.
 45. Bladopvang
  Je kunt niet voorkomen dat blad gaat vallen. De hoeveelheid kun je wel bepalen door de boom- of struikkeus. Over een vijver kun je eenvoudig een net spannen, maar over de hele tuin is dat niet te doen. Het bladruimen kun je wel veraangenamen. Geluidsarme bladblazers, maar ook een eigengemaakt doek van 150x150 met op de hoeken een vastgemaakt keitje.. daar hark of veeg je het blad zo op om te vervoeren naar een container. Met de keitjes in de hoeken blijft het doek plat op de grond liggen. Sommigen vinden een sneeuwschuif met bezem heel handig.
 46. Planten zonder lawaai
  Je bespaart best enige tijd als je planten in je tuin hebt die makkelijk zijn en geen extra vervelende bijkomstigheden hebben. Zoals bessen die op je tegels vallen of struiken die extreem veel wespen en bijen aantrekken. Planten die bij de eerste regenbui of windvlaag helemaal over je pad vallen zijn ook niet leuk. Alles waar je jezelf aan stoort, gaat ten koste van humeur en maakt het werk ‘zwaarder’.
 47. Werken aan conditie
  We bedoelen dit tweeledig. Als je zelf gezond en fit blijft, is het tuinwerk niet snel te zwaar en te veel.
  En als jouw planten gezond en vitaal blijven, heb je gewoon minder werk mee. Misschien wel voor beide.. een kwestie van goede voeding en regelmaat.
 48. Zelfreinigend zwembad
  Voorheen was een zwembad best veel werk. Door nieuwe technieken is dat voorbij. De moderne zwembaden reinigen zichzelf. Als je kiest voor een zwemvijver, dan doen de planten dat voor jou.
 49. Minder maaibeurten
  We stellen dan voor om niet alle gras wekelijks te maaien. Het heeft natuurlijk een beetje te maken met het type tuin dat je kiest. Maar je zou in een grasveld wel bepaalde loopbanen wekelijks kunnen maaien en de rest slechts één keer per seizoen. Dat scheelt heel veel loop- en opruimwerk.
 50. Onderhoudsarme materialen
  Meubels, vlonders, tegels, lampen, buitenkeukens, tuinhuisjes en tuinafscheidingen. Allemaal hebben ze een eigen onderhoudsplaatje. Afhankelijk van de materiaalkeuze is dat meer of minder. Een tuinmuur hoef je bijvoorbeeld niet te schilderen, hardhouten vlonders vergrijzen zonder dat je ze hoeft te beitsen. Lampen waar geen muggen en spinnen in kunnen kruipen worden niet zo snel vies.
 51. Afstrooimiddelen
  We zijn voorstander van een zoveel mogelijk met planten begroeide bodem, maar als je dat niet wilt of als planten nog moeten gaan groeien kun boomschors, gehakkelselde takken of bijvoorbeeld stro deeltjes strooien. Zolang de grond bedekt is, krijgt kiemend onkruid minder kans.
 52. Zelfhechtende klimmers
  Klimplanten die zichzelf vastgroeien aan wanden en hekwerken hoef je niet zelf aan te binden. Ook waaien ze niet los bij een stormwind.
 53. Containers bij de hand
  De groencontainer zou bij de hand moeten zijn waar je hem makkelijk kunt pakken en tegelijk moet hij niet het tuinbeeld verstoren. Daar zijn leuke groene constructies voor. Het verplaatsen is ook aangenamer als dat steeds over een verhard oppervlak kan zonder lastige traptreden.
 54. Plant op de juiste plaats
  Als je een boom te dicht bij het huis plaatst, mag je verwachten dat het blad je dakgoot gaat verstoppen. Een struik te dicht op een haag bemoeilijkt het knippen. Dan heb je natuurlijk ook nog de overlast als een plant doodgaat omdat hij op een plek staat die te nat of te donker is.
 55. Logische vormgeving
  Paden die niet de richtste weg zijn, ongemakkelijke afstapjes, randjes waar net geen plant kan groeien of bakken waar je niet met een bezem of hark tussendoor kunt, hebben allemaal te maken met de vormgeving van het ontwerp. Ook tuinhuisjes en groencontainers te ver weg passen in dit rijtje.
 56. Natuurlijke bestrijders
  We praten ook wel over ‘beestjes tegen beestjes’. Geen moeilijke bestrijdingsmiddelen en spuitbussen, maar gewoon een zakje met lieveheersbeestjes die je loslaat in de beukenhaag om de luisjes op te eten. Voor meerdere plagen zijn er al natuurlijke bestrijders.
 57. Mollenvangen
  Hoewel mollen hele nuttige beestjes zijn, kunnen ze ook de nodige overlast bezorgen. In de zomer komen ze graag naar jouw frisgesproeide gazon omdat daar dan ook regenwormen te vinden zijn. Met antimollengaas of klemmen word je ze de baas en voorkom je vervelende verzakkingen. Ook in het straatwerk.
 58. De hogedrukreiniger
  Eén keer per jaar reinigen wij al onze bestratingen. Tegelijkertijd worden dan ook de voegjes tussen de tegels en stenen losgespoten en na het afspoelen wordt deze weer met nieuw zand ingestrooid. Dit voedingloze nieuwe zand zorgt ervoor dat onkruid niet snel gaat kiemen en groeien.
 59. Grind onder glas
  Bij glaspuien kun je het vervelende opspatten voorkomen door geen tegels of stenen er tegenaan te leggen, maar een rand van grind. De druppels vallen dan stil tussen de grindkorrels.
 60. Knip vaste planten niet te vroeg af
  Het verdorde loof van vaste planten heeft een functie.. het beschermt de plant tegen vorst. Ook
  bedekt het de grond rondom de plant. Deze ‘afsluiting’ zorgt dat er geen onkruid kan groeien.