5 tips bij tuinieren in potten!

Waar moet je op letten als je planten in potten en plantenbakken gaat zetten?

UNDEFINED

REGEL EEN GOEDE WATERHUISHOUDING

Planten in een pot kunnen niet tegen te veel, maar ook niet tegen te weinig water. Zorg ervoor dat de pot of bak aan de onderkant het teveel aan water kwijt kan. Dat betekent in ieder geval een voldoende groot gat in de bodem en wellicht moet de pot ook wat omhoog zodat hij ietsje los van het terras of ondergrond komt. Door op de bodem van de bloempotten een laagje scherven of Hydrokorrels aan te brengen, stimuleer je de waterafvoer en slipt het bodemgat niet dicht.

Watergeven, al dan niet geautomatiseerd, moet worden afgestemd op de behoefte van de planten en het waterbergend vermogen van het grondmengsel.

NIET DE HELE POT HOEFT MET GROND GEVULD TE WORDEN

We bedoelen dan natuurlijk louter de grote potten hoger dan 60 cm. De planten wortelen toch alleen in het bovendeel, een laag van 50 cm. De grond daaronder doet dus niet veel dienst. Die ruimte kun je beter vullen met lichter materiaal als hydrokorrels of opmaat ingesneden stukken tempex. Een nadeel van een volledig gevulde mega pot is ook dat ze nauwelijks nog verplaatsbaar zijn.

KIES HET JUISTE GRONDMENGSEL

Behoudens een aantal exoten en oranjerieplanten hebben de meeste planten een algemeen voedzaam, maar ook waterbergend en waterdoorlatend grondmengsel nodig. Dan heb je het al snel over een humusrijke grond met veel organisch materiaal. Door regelmatig biologische meststoffen toe te voegen, houd je de voedingswaarde en de structuur op gewenste orde.

KIES DE JUISTE BEPLANTING

In principe hebben met name de grotere potten gelijksoortige omstandigheden als de vollegronds plekken in je tuin. En dus kan tegenwoordig bijna alles ook groeien in potten en plantbakken. Dan nog raden we aan rekening te houden met de expansiekracht en behoeften van de gekozen planten. Je zou dus best een bamboe of fluweelboom kunnen kiezen, maar bedenk dat na een aantal jaren de pot toch te klein zal zijn. En de ene plant houdt van vochtige grond, de andere juist voor droogte. Omdat potplanten rondom in de zon staan drogen ze sneller uit. Een rede om voor droogte minnende planten te kiezen. In De Tuinen van Appeltern passen we in grote potten en bakken graag wisselbeplanting toe. Dat betekent elk jaar iets nieuws. Op die manier worden planten nooit te groot en houd je jaarlijks de voedingswaarde in de gaten.

KIES EEN POT OP MAAT VAN JOU EN JE TUIN!

Er zijn duizenden soorten, kleuren en maten potten. En ook veel redenen om voor potten in je tuin te kiezen. Belangrijk is dan natuurlijk de juiste keuze. Ze moeten qua grootte en uitstraling passen bij je tuin en bij jouw idee over tuinieren. In de tuin mogen ze weliswaar een blikvanger zijn, maar niet uit de toon vallen qua kleur of zoveel ruimte innemen dat de andere tuinonderdelen worden benadeeld.

Als je er hogere struiken in wilt zetten, moet je de stabiliteit in de gaten houden. En als je liefst zo zorgeloos mogelijk tuiniert, moet jouw pot of bak zoveel inhoud hebben dat je het tuingemak ook daadwerkelijk kunt inregelen. Kortom de tuin inclusief de potterie moet bij jou passen.