Tuingemak

Hoe je jouw tuin eenvoudig onderhoudsvriendelijk maakt!

Een onderhoudsvriendelijke tuin wie wil dat nu niet!? Iedereen toch!? Alleen betekent onderhoudsvriendelijke tuinieren wel voor iedereen iets anders. Een starter in de tuinwereld denkt heel anders over tuinwerk en de hoeveelheid te besteden zorgtijd dan een gepensioneerde tuinliefhebber. De tientallen tijdsbesparende en makkelijk tuinieren tips gelden in beginsel dan ook voor iedereen. Maar de ene tuinbezitters is misschien alleen op zoek naar een makkelijkere manier om het gazon te onderhouden terwijl de ander liefst de hele tuin zo onderhoudsvrij mogelijk wil.
We rangschikken de tips en trucs op tuinonderdelen en de levensfase waarin jij als tuinier nu zit.

Ben je een starter? Of heb je al een tuinleven achter de rug?
Als je ze allemaal door wilt nemen kan dat natuurlijk ook!

Tuinieren is voor iedereen wat anders, maar wat we allemaal gemeen hebben, is dat we de tuin graag naar ons hand willen zetten. Dan hebben we het niet louter over de inrichting en de uitstraling, maar ook over de tijd die we over willen houden om er in te genieten. Niet de tuin, maar wij zelf zouden willen bepalen wanneer we er in willen gaan werken.

Keuzes maken

Het is allemaal een kwestie van keuzes. Feitelijk bepalen we met onze keuzes ook de werktijd en het goede gevoel. Een probleem voor zowel starters als ervaren tuinbezitters is dat ze niet alle consequenties van de gemaakte keuzes kunnen overzien. Helaas houden ook veel hoveniers daar weinig rekening mee.

Vier Basisvoorwaarden voor Tuingeluk

Het is allemaal veel makkelijker dan u denkt, uw tuingeluk wordt voornamelijk bepaald door vier eenvoudige basisvoorwaarden. Als uw tuin voldoet aan deze voorwaarden, dan is de basis voor uw Tuingeluk gelegd. Met het lijnenspel, de gekozen producten en de uitstraling van uw accessoires kan het alleen nog maar mooier worden. De verhoudingen, het volume, de privacy en de energiebalans zijn geluksbepalend.

 1. De verhouding tussen beplanting en verharding
  Wij weten het allemaal, een tuin zonder beplanting is geen tuin. Maar dan bent u er nog niet, u moet nog een stap verder. Uw buitenruimte wordt pas een tuin als niet meer dan 1/3 van het totaaloppervlak ingenomen wordt door verharding in de vorm van paden en terrassen. Het deel dat overblijft, 2/3 van het totaaloppervlak, is bestemd voor groen. Onder ‘groen’ verstaan wij beplanting, gazon en ook de vijver.

  Basisvoorwaarde 1

 2. De hoeveelheid hoge beplanting en/of hoogte-elementen
  Als 2/3 van uw tuinoppervlak gevuld is met groen, heeft u al voldaan aan de eerste basisvoorwaarde voor Tuingeluk. Maar met het groen bent u pas halverwege, want de tweede voorwaarde vereist dat de helft van uw groen hoger moet zijn dan 90 cm. Met de hogere beplanting of groenelementen in de vorm van haagblokken of gesnoeide plantenvakken krijgt uw tuin spanning, dieptewerking en intimiteit. Allemaal zaken die de tuinbeleving veel mooier maken.

  Basisvoorwaarde 2

 3. Hoeveel privacy biedt uw tuin?
  De eerste twee basisvoorwaarden heeft u helemaal in eigen hand. Met de derde basisvoorwaarde voor tuingeluk ligt dat even anders. Alhoewel er ook hierbij voldoende hulpmiddelen zijn die kunnen worden ingezet. De situering van uw tuin is van grote invloed op uw privacy. De buren die u hoort, de achterburen die op uw terras kijken, het drukke verkeer van de straat. Allemaal minder prettige omstandigheden die u behoorlijk in uw vrijheid kunnen aantasten.

  Basisvoorwaarde 3

 4. De energiebalans van uw tuin
  Nog een basisvoorwaarde voor tuingeluk die u helemaal zelf in de hand heeft. Helaas heeft de energiebalans oftewel de hoeveelheid tijd die u aan uw tuin wilt besteden in relatie tot de tijd die de tuin van u vraagt, veel invloed op de eerste twee basisvoorwaarden. Om het onderhoud te beperken, wordt immers gekozen voor het totaal bestraten van een tuin met funeste gevolgen voor uw gevoel en tuingeluk.

Tuin inspiratie opdoen in Appeltern

Je kunt al de nodige tuin inspiratie online opdoen, maar je beleeft een tuin pas écht als je er doorheen loopt. Koop jouw tickets online met korting en bezoek het tuininspiratiepark in Appeltern. Bij de entree ontvang je een gratis ‘Podcatcher’. Deze audiotour leidt jou door het gehele park en geeft uitleg bij iedere tuin.

Eet, drink en geniet in het inspiratiepark

Naast dat je urenlang tuin inspiratie kunt opdoen, geniet je bij ons ook in een van de vier restaurants. Combineer een bezoek met een van de arrangementen, zoals een overheerlijke lunch, een picknick of een goede kop koffie met gebak. Wil je graag meer weten over een van de arrangementen of heb je overige vragen? Bel in dat geval even naar (0487) 54 17 32.