De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Zandbed verdichten en vlak maken
Tuinaanleg

Zandbed verdichten en vlak maken

Na het maken van de opsluiting volgt het definitieve verdichten van het zandbed. Voor het maken van de opsluiting is het zand al een keer verdicht, maar door het aanbrengen ervan ook weer gedeeltelijk losgemaakt.

Verdichten en vlakken
Na het maken van de opsluiting volgt het definitieve verdichten van het zandbed. Voor het maken van de opsluiting is het zand al een keer verdicht, maar door het aanbrengen ervan ook weer gedeeltelijk losgemaakt.

Omdat tijdens het verdichten buitenwaartse druk op de opsluiting wordt uitgeoefend, moet aan de buitenkant daarvan de grond, als een soort tegenwicht, worden aangevuld. Daarvoor kunt u de bovengrond gebruiken die u bij het graven van het cunet heeft verwijderd. U voorkomt ermee dat de opsluitrand (betonbanden of rollaag) scheef wordt weggedrukt.

U mag het aantrillen of verdichten niet te lichtzinnig opnemen. Als u even bedenkt dat los zand ± 20% inklinkt (als het is aangezakt), begrijpt u dat u eigenlijk alleen volledig verdicht zand mag gaan vlak maken. Als een vier centimeter dik laagje niet is aangetrild en u legt daar een tegel op, dan zakt ook die tegel nog een centimeter. Dan ligt die dus meteen scheef ten overstaande van de andere tegels.

Verdichten en vlakken

Vlak maken of afreien
Als het zandbed is verdicht, moet het vervolgens worden gevlakt. Dat kan op verschillende manieren, maar het gebeurt altijd aan de hand van een geleidingssysteem, een afreisysteem. Er moet een basis zijn die de hoogte bepaalt. Dat kunnen bijvoorbeeld de opsluitranden zijn, die u op de juiste diepte aan de zijkanten van het pad of terras heeft ingegraven. Meestal zult u iets dieper moeten afreien, omdat de bestrating niet boven de opsluitbanden moet worden aangebracht.
Verdichten en vlakken
Als de opsluiting ontbreekt, kan het ook met twee balkjes die u op het aangetrilde zandbed legt. In dat geval zult u het zandbed gelijk moeten trekken met de onderkant van de balkjes. U moet hierbij werken met een afreilat met inkepingen die over de balkjes heen passen.

U kunt nog een derde methode hanteren. Breng in plaats van een geleidingsbalk een zogenaamde stempel aan (een afdruk op de juiste diepte), zoals ook de ‘vloerensmeerders’ in huis dat doen. Met de afreilat houdt u dan de bodem van het ‘stempel’ als hoogtemaat aan. Er bestaat ook speciale metaalband aan een rol die voor een stevige basis in het stempel zorgt.

Om het zandbed voor een rond terras te vlakken, moet u de ronde vorm eerst in ‘parten’ verdelen. Doe dat door op het juiste niveau verdiepte stempels te maken die dicht genoeg bij elkaar liggen om als steun voor de reilat te kunnen dienen. Werk part na part af. Uiteraard werkt u altijd naar u toe en niet van u af, om geen ongewenste indrukken van knieën en schoenen in het gevlakte stuk te krijgen. Bij het ronde terras kan ook de opsluiting – indien aanwezig – als geleiding voor de reilat te dienen.

Vlak maken en afreien

Op afschot leggen Op afschot leggen
(Te veel) water blijft altijd een probleem… Na een regenbui mag er geen water blijven staan op uw paden en terrassen, maar het water mag ook niet tegen uw gevels aanstromen. Om het water te sturen moet u de bestrating onder ‘afschot’ leggen. Een beetje een schuine lijn. Eén à twee centimeter per meter is voldoende en met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Een vier meter diep terras tegen de gevel met openslaande deuren, legt u aan de gevelkant dus zes tot acht centimeter hoger dan aan de kant van de tuin. Het water moet vervolgens in de tuin natuurlijk wel weg kunnen. Anders moet u een opvang maken met drainageslangen, een putje of een lijnafwateringsysteem. Een pad kunt u eenvoudig een beetje rondleggen om het water te sturen.

In verband leggen
Omdat stenen en tegels bepaalde maten hebben, kunt u ze in verschillende verbanden leggen. De verbanden worden niet alleen gebruikt vanwege hun esthetische waarde. Het ene verband is gewoon ook sterker dan het andere. Al honderd jaar wordt een aantal standaardmaten geproduceerd.
Steenformaten
Waalformaat - 20 x 5 x 10
Dikformaat - 20 x 7 x 10
Keiformaat - 20 x 10 x 10
Ijsselformaat - 16 x 4 x 7
(lengte, breedte, dikte)

Hoewel de maten voor het bovenvlak nog steeds worden gehanteerd zijn de diktematen allang niet ‘heilig’ meer. U kunt dus ook een ‘waalformaat’ tegenkomen van zes centimeter dik.

  • Verbanden met waalformaat
    Verbanden met waalstenen
  • Verbanden met dikformaat
    verbanden in dikformaat
  • Verbanden met keiformaat
    Verbanden in keiformaat

Om een verband bij de opsluiting ‘netjes’ af te werken wordt vaak een extra kantsteen gelegd.

Bestel in onze Tuinwinkel

geen product(en) geselecteerd
€ 0,00

Meer Tuinadvies in Tuinaanleg