De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Voorgevormde vijver ingraven
Tuinaanleg

Voorgevormde vijver ingraven

Wanneer u heeft bepaald waar de vijver moet komen, zet u de kuip daar rechtop (bovenkant boven) neer om de vorm op de grond over te brengen.

Wanneer u heeft bepaald waar de vijver moet komen, zet u de kuip daar rechtop (bovenkant boven) neer om de vorm op de grond over te brengen.

Dat overbrengen van de vorm is handig te doen met houten paaltjes die u langs de rand van de kuip loodrecht in de grond slaat. Zo’n 40 cm afstand tussen de paaltjes is prima. Teken ook (met de schop) het diepste kuipdeel af. Nu komt het echte graafwerk. Haal de kuip weg en graag eerst het diepste gedeelte uit, daarna het plantniveau en ten slotte de biorand (als die er is). Graaf alles iets ruimer uit dan de kuip groot is.

Maak de bodem goed vlak met scherp zand en zet de kuip in het gat. Zorg dat deze helemaal waterpas ligt. Eventueel onder de kuip zand bijvullen tot de rand van de kuip precies op de goede hoogte zit.

Heel belangrijk: de bovenrand moet zo’n 5 à 10 cm onder het grondoppervlak (maaiveld) liggen. Vaak wordt beweerd dat de rand boven het maaiveld moet uitsteken om inspoelen van tuingrond tegen te gaan, maar dan kijkt u altijd tegen die lelijke, plastic rand aan. Iets verdiept ingraven dus. Het eventuele inspoelen van tuingrond gaan we bij de oeverafwerking wel tegen. Als de vijver goed ligt (controleer met de waterpas!), kunt u deze voor een derde met water vullen. Vul daarna de ruimte om de vijver op met zogenaamd stopzand. Dat is scherp zand dat zich helemaal om de vijvervorm heen moet ‘zetten’.

Dat ‘zetten’ bereikt u door het zand met water in te spoelen. Doe dat voorzichtig en het liefst gelijk met het aanbrengen van zand. Vul ook de vijver tussendoor bij en controleer of de bak waterpas blijft liggen. Dat verder vullen van de bak is nodig om te voorkomen dat de vijver gaat drijven. Dat hoeft niet het geval te zijn, maar het kan wel en dan is de ellende groot. Als de bak gaat drijven moet u namelijk helemaal opnieuw beginnen. Anders wordt het nooit meer iets. Maar we gaan ervan uit dat alles lukt en dat de vijver er perfect bijligt. Dan kunt u de oever afwerken en de vijver tot zijn gewenste peil vullen. Na een periode van twee à drie weken kunt u beplanten en na nog eens zo’n periode mogen er vissen in. Eventuele leidingen (water of elektriciteit) kunnen nu nog mooi uit het zicht worden weggewerkt.

Meer Tuinadvies in Tuinaanleg