De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Ondergrond voor beplanting
Tuinaanleg

Ondergrond voor beplanting

De bodem van uw tuin is de basis voor toekomstig plezier dan wel ergernis. De bodem moet voedzaam zijn, luchtig, waterdoorlatend en liefst ook met een rijk ‘dierlijk’ leven.

De bodem van uw tuin is de basis voor toekomstig plezier dan wel ergernis. De bodem moet voedzaam zijn, luchtig, waterdoorlatend en liefst ook met een rijk ‘dierlijk’ leven. Daarbij is de toekomstige bewerkbaarheid ook heel belangrijk. Of u straks in de klei staat te spitten of in de rulle grond maakt heel wat uit. Tot slot is het al aanwezige onkruid in de vorm van wortels of zaden nog een probleem.
Ondergrond voor beplanting
Voor de voedzaamheid kunt u een test doen met een grondmonster. Dan weet u wat u bij moet mesten. Voor de bewerkbaarheid is een optische waarneming al voldoende. Klei plakt en laat zich makkelijk tot een bolletje knijpen. In dat geval moet u, machinaal of handmatig, de bovenlaag gaan mengen met scherp (korrelig) zand. Te zanderige grond kan met voedzame compost een beetje vetter en meer watervasthoudend gemaakt worden. Een zakje beschiet er dan niet aan. Een laagje van 15 cm door de zandlaag mengen schiet beter op. Het onkruid bestrijden is voor een leek wat lastig. De zaden ziet u niet voordat ze gaan kiemen. Wortelonkruiden zitten vaak te diep en te verspreid om ze handmatig uit te rieken. U zou er goed aan doen om voor de totale beoordeling van de bodemgesteldheid inclusief ‘zelf doen adviezen’ een Exclusief Geselecteerde Hovenier in te schakelen.

Door grind te spitten wordt deze losser. Het volume wordt groter en hij zal na diepspitten ca. 20% ‘nazakken’. Spit de grond nooit diep door op plekken waar u paden en terrassen wilt maken. Daar moet de ondergrond juist zo stevig mogelijk blijven. Na diepspitten dient u minimaal één à twee weken te wachten voor u op het gespitte gedeelte met de tuininrichting aan de gang gaat.

Bestel in onze Tuinwinkel

geen product(en) geselecteerd
€ 0,00

Meer Tuinadvies in Tuinaanleg