De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Houten keerwand
Tuinaanleg

Houten keerwand

Hout wordt nog steeds heel veel gebruikt als keerwand. Bijvoorbeeld om een hoogteverschil te kunnen maken met een border op niveau, maar ook om de waterkant niet te laten instorten.

Hout wordt nog steeds heel veel gebruikt als keerwand. Bijvoorbeeld om een hoogteverschil te kunnen maken met een border op niveau, maar ook om de waterkant niet te laten instorten.

Het aanbod aan houten producten voor keerwanden lijkt wat minder groot dan tien jaar geleden, maar de kwaliteit is tussentijds wel verhoogd. U heeft de keuze uit palissaden (paaltjes), uit verticale profielwanden en diverse constructies met horizontale of verticale beplanting.

U mag de gronddruk niet onderschatten. Palen moeten dus ver genoeg de grond in en/of aan de grondzijde extra verstevigd worden.

Het wordt extra spannend aan de waterkant. Omdat het meestal niet alleen gaat om de opening op zich, maar ook om het terras of de tuin er bovenop. U maakt feitelijk een bekisting; dikke palen in het water en dan planken aan de grondkant er tegenaan. Een zeer vakkundig werkje. Daarbij moeten de palen niet alleen recht staan, maar ook nog (ieder afzonderlijk) worden verankert naar de binnenkant met hardhouten trekbalken of trekstangen.

Voor een terras aan het water, waarbij ook een deel van uw tuin verlengd moet worden, wordt het nog een stukje ingewikkelder. U moet er immers voor zorgen dat het terras niet verzakt en de tuingrond niet langzaam het water in zakt. Als u in plaats van vlonders wilt werken met tegels, moet u ervoor zorgen dat de houten keerwand grond- en/of zanddicht is. Anders kunnen steeds grond en zanddeeltjes wegspoelen, waardoor het terras op den duur zou gaan verzakken.

Naast de opsluitwanden van planken kennen we ook andere beschoeiingsproducten. Zoals Azobé vlechtmatten, wilgenteenvlechtwerk, kunststof panelen en kunststof golfplaten in een houten frame. Ook hier geldt dat het zeker niet eenvoudig is om dit zelf te doen. Hoe dan ook, de palen zijn het belangrijkst.

Drijvende terrassen of vlonders, dat kan natuurlijk ook. Althans, in een natuurlijke vijver die niet te diep is. Net als bij een normaal vlonderterras maakt u een frame op palen; sterk, stabiel, diep verankerd en onderling verbonden. Het bevestigen van de planken er bovenop is dan een fluitje van een cent.

Meer Tuinadvies in Tuinaanleg