De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Het bestraten
Tuinaanleg

Het bestraten

Als het zandbed is verdicht, de opsluiting is gemaakt en de ondergrond is afgevlakt, kunt u gaan bestraten. Laten we maar meteen duidelijk zijn dat het hierbij gaat over het leggen van stenen en tegels en niet het ambachtelijke straten.

Als het zandbed is verdicht, de opsluiting is gemaakt en de ondergrond is afgevlakt, kunt u gaan bestraten. Laten we maar meteen duidelijk zijn dat het hierbij gaat over het leggen van stenen en tegels en niet het ambachtelijke straten. Een echte stratenmaker straat met kaphamer elke steen afzonderlijk in het losse zand.

Het materiaal
Op hoofdlijnen hebben we het bij bestrating over vier soorten bestratingsmateriaal:

Verschillende bestratingsmaterialen

Welk materiaal u ook kiest, de sterkte wordt bepaald door de dikte van de gekozen steen of tegel in combinatie met de dikte van de onderlaag. De steendikte bepaalt het houvast aan de andere steen. Bakstenen van acht centimeter hebben onderling veel meer wrijving dan tegels van twee centimeter dikte. Hoe minder wrijving tussen de stenen, des te steviger moet de onderlaag zijn.

In verband straten

Eigen patronen of kant en klaar
Het is waanzinnig leuk om zelf een patroon voor uw terras of oprit te bedenken. De honderden verschillende tegels en stenen laten zich op tientallen manieren combineren. Nog even voor de duidelijkheid: bij een verband bedoelt men meestal de ligging van een soort stenen of tegels. Bij patronen gaat het meer om figuren die gemaakt worden door materiaalsoorten te combineren.

Eigen patroon of kant en klaar

Fabrikanten maken het u steeds makkelijker door kant-en-klare producten aan te bieden. De tegels zijn zodanig verpakt, dat u als vanzelf het goede patroon legt. Vaak worden er ook nog ‘bouwtekeningen’ bij geleverd.

Spieen maken
Het maken van spieën
Bochtige paden kunnen gecorrigeerd worden met zogenaamde spieën. Dit moet niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat in de bocht gebeuren.

Een cirkel ‘straten’
Een cirkel of rond terras moet u altijd van buiten naar binnen straten. Nooit andersom! Anders komt u niet goed uit. Het is onmogelijk om tot in het hart met hele stenen te straten. Dan ontstaan er namelijk te grote gaten tussen. Het hart wordt daarom anders opgevuld.

Meer Tuinadvies in Tuinaanleg