De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Ekogras dakbegroeiing
Groendak

Ekogras dakbegroeiing

De aanleg van een extensief groendak kan zelfstandig aangepakt worden. We raden u echter aan om bij substantiële oppervlaktes en constructies contact op te nemen met een specialist.

Wat komt er kijken bij een laag van Sedumsoorten, kruidachtigen en evt. grassen op een laagje granulaatkorrels?

  • Is de dakconstructie toereikend? Bij nieuwbouw wordt hier door de aannemer vooraf al rekening mee gehouden. Maar navraag bij aannemer, architect of constructeur is noodzakelijk.
  • Is de hoogte van de dakopstanden toereikend? De rand moet altijd 5 cm hoger dan het pakket zijn wat u er op aanbrengt. De pakketdikte hangt af van de keuze van wel of geen extra isolatielaag. Normaal gesproken zijn de dakhoogtes geen probleem.
  • Is de dakbedekking geschikt? Een standaard bitumen dakbedekking is ongeschikt. Daar zullen de plantenwortels in groeien en lekkage gaan veroorzaken. Een kunststof dakbedekkiing van PVC of TPO is goed en ook de EPDM dakbedekking is geschikt. U kunt een ongeschikte dakbedekking niet geschikt maken met antiworteldoek. Een nieuwe laag EPDM membraanfolie is dan noodzakelijk.
  • Om inwendige condensatie van het dakpakket, wat kan leiden tot schimmelvorming, te voorkomen is een dampremmende zelfklevende aluminiumlaag aan te raden.
  • Als het dak nog niet geïsoleerd is kan dat in de opbouw van een groendak gelijk meegenomen worden. Het moet dan wel een drukvaste isolatielaag zijn liefst met een hoge isolatiewaarde in dunne uitvoering. PIR isolatie is daarvoor prima geschikt. De verlijming van de isolatieplaten op de EPDM onderlaag kan eenvoudig met een glasvlies.

Na al die laagjes begint de feitelijke opbouw van het groendak. Ook hier weer in 3 lagen.
Een drainage/waterbuffer laag, een substraatlaag en tot slot de begroeiing die kan bestaan uit ingezaaide planten, een vegetatiemat, voorgekweekte cassettes, plug, spruiten of zaad.

Onze partner

EKOGRAS Dakbegroeiing

Zaltbommel
Exposant

Meer Tuinadvies in Groendak