De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Een houten schutting
Tuinaanleg

Een houten schutting

Een schutting bestaat uit panelen of planken, bevestigd aan palen die in of op de grond zijn verankerd. Dat verankeren kan op twee manieren: met paalhouders of rechtstreeks in de grond.

Een schutting bestaat uit panelen of planken, bevestigd aan palen die in of op de grond zijn verankerd. Dat verankeren kan op twee manieren: met paalhouders of rechtstreeks in de grond. De schermen of panelen worden tussen de palen bevestigd en de planken ertegenaan. Uiteraard moet eerst exact de plaats worden bepaald waar de schutting moet komen.

Houten schutting zetten

Methode 1: met paalhouders en kant-en-klaar schermen
Eerst wordt met een strakgespannen lijn nauwkeurig aangegeven waar de schutting moet komen. Langs de uitgezette lijn moeten de plekken waar de palen komen exact worden aangegeven. Bepaal de precieze plek van de eerste paal en maak daar met de omgekeerde paalhouder (of het eind van een paal) een afdruk in de grond. Meet nu met de lat de afstand van de afdruk tot de volgende paal uit (lengte scherm plus beugels). Maak daar weer een afdruk en werk zo door tot alle paalplekken zijn gemarkeerd.
Houten schutting zetten
Sla de paalhouders met hun punt precies in het midden van de afdrukken. Plaats het pasblokje steeds in de paalhouder en sla iedere houder met de houten hamer de grond in. Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen.

Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!) en veranker hem met ‘schoren’ naar twee kanten (onder een hoek van 45 graden of meer). Een schoor is een lange lat die tussen de paal en een piketje met spijkers worden vastgezet. U brengt de schoor natuurlijk niet zo aan, dat u er straks bij het plaatsen van het scherm last van heeft.

Als de paal stevig staat, gaat u door met de volgende. Verbind deze met een lat op de kop van de eerste paal en schoor hem naar één kant. Welke kant maakt niet uit. Als u er maar geen last van heeft. Weer zorgvuldig waterpassen! Gebruik boven en beneden het maatlatje als controlelat. De afstand moet overal gelijk zijn. Ga zo door met de volgende palen. De laatste paal schoort u weer naar twee kanten. Schroef de palen stevig in de paalhouders vast.

Paalhouders schutting

Als u kant-en-klare schotten of schermen tussen de palen wilt bevestigen, wordt het bevestigingsmateriaal (hoekbeugels) vaak bijgeleverd. De schermen moeten tussen de palen worden bevestigd. Schroef de beugels boven en onder op de juiste hoogte aan de palen vast. Een accuschroevendraaier werkt ideaal.
Schuttingbeugels
Als alle beugels zijn aangebracht, kunnen de schermen er één voor één tussen gehangen worden. Doe dat met twee lijmtangen. Klem aan iedere kant paal en scherm bij elkaar. Eventueel nog iets corrigeren. Als het scherm precies goed hangt, kan hij aan de beugels worden vastgeschroefd. Zet het geheel, boven en onder aan beide kanten van het scherm, extra goed vast met een schuin ingedraaide of –geslagen schroef of spijker. U kunt de schermen of panelen mooi recht bevestigen als u een strak gespannen metselkoord als bovenlijn gebruikt. Als alles goed vastzit en stevig staat, kunnen de schoren worden verwijderd.

Soms moeten de paalhouders extra stevig in de grond worden gezet, bijvoorbeeld als ze in slappe grond staan of als er kans bestaat op extra grote (wind)druk. Zorg dan dat ze in beton komen te staan. De schermen of schotten kunnen eventueel ook direct (zonder gebruik te maken van beugels of ander beslag) aan de palen worden vastgeschroefd.

Methode 2: aan palen zonder paalhouders
In dit geval moeten de palen zelf de grond in. U begint op exact dezelfde manier als bij methode 1. Dus zorg dat de plaats waar de schutting komt, nauwkeurig wordt bepaald. Span een draad en maak met een (stuk) paal afdrukken op de plekken waar ze moeten komen. Bepaal de exacte afstand van paal tot paal ook hier met een maatlat ter lengte van het scherm of schot plus de dikte van tweemaal een bevestigingsbeugel. Precies midden in iedere paalafdruk moet een gat voor een paal worden geboord. Gebruik daarvoor een grondboor (eventueel te huur bij bouwmarkten).

Schutting zonder paalhouders

De doorsnee van de boor moet kleiner zijn dan de dikte van de paal, zodat de paal stevig komt te staan als hij de grond wordt ingeslagen. Boor het gat tot circa 10 cm boven de gewenste diepte. Let op dat u loodrecht naar beneden boort! Geef met een strookje tape op de steel van de boor aan hoe diep u moet boren.

Hoe diep moet de paal de grond in?
Een paal moet (als het kan) voor een derde deel de grond in om stevig te staan. Voor een schutting van 180 cm hoog is dus een paal nodig van zo’n 270 cm.

Om ervoor te zorgen dat de palen keurig recht en even diep komen te staan, kunt u van tevoren een streepje op de paal zetten dat op een vastgestelde hoogte boven de grond uit moet komen. Op die hoogte spant u een horizontale draad. Sla de palen (met een zware houten hamer) zo ver in de grond dat draad en streep op gelijke hoogte komen. Controleer met een waterpas tijdens het inslaan of de paal loodrecht de grond ingaat.

Span op de gewenste paalhoogte boven de grond ook een lijn. Het kan zijn dat u de palen niet diep genoeg de grond in krijgt. Dat is niet erg. U kunt ze altijd tot de juiste hoogte afzagen. Als de palen netjes op een rij en op de juiste hoogte staan, kunnen de schermen ertussen of de planken ertegen worden aangebracht. U heeft de palen uiteraard al geschoord, maar vaak staan ze nog niet stevig genoeg om timmerwerk of een zware storm moeiteloos te weerstaan.

Schutting zetten

Het kan daarom beter zijn om de paal met een extra betonvoet steviger vast te zetten. Een methode daarvoor is: graaf rondom (aan alle kanten van) de paal zo’n 15 cm grond weg (ca. 35 cm diep). Draai een paar gegalvaniseerde of messing houtdraadbouten in het gedeelte van de paal waar het beton tegenaan komt. Die zorgen voor extra sterk verband tussen de paal en het beton dat u daarna kunt storten. Het handigst is om kant-en-klaar beton te gebruiken dat alleen met water tot een dikke brij hoeft te worden aangemaakt. Als u het beton niet helemaal tot bovenin het gat en iets schuin aflopend naar buiten om de paal heenbrengt, blijft er voldoende ruimte over om er klim- of andere planten in een laagje goede grond boven te planten.

Meer Tuinadvies in Tuinaanleg