De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Afwerking van de schutting
Tuinaanleg

Afwerking van de schutting

Schuttingen kunnen uiteraard op diverse manieren worden afgewerkt, bijvoorbeeld door een overlappende beplanking aan weerszijden van de palen waar de wind doorheen kan spelen.

Schutting
Schuttingen kunnen uiteraard op diverse manieren worden afgewerkt, bijvoorbeeld door:
Schutting

  • Een overlappende beplanking aan weerszijden van de palen waar de wind doorheen kan spelen.
  • Een gesloten betimmering aan één zijde.
  • Schermen in alle mogelijke vormen die gedeeltelijk open of gesloten kunnen zijn, ‘vensters’ kunnen vertonen en horizontale, verticale of diagonale structuren kunnen hebben.

Een scherm is ook zelf te maken door (de meest simpele constructie) twee horizontale balkjes aan weerszijden tussen de palen aan te brengen en die met verticale planken te betimmeren. Wanneer ze verspringend ten opzichte van elkaar worden aangebracht (maar wel elkaar overlappend), is de privacy gewaarborgd, maar kan de wind er doorheen spelen. Dat is een voordeel voor de planten die mogelijk aan weerszijden van de schutting moeten groeien.

Het hangt van het patroon waarop u de planken wilt bevestigen af of er eerst nog een raamwerk tussen de palen moet worden geconstrueerd. De tekeningen maken dit duidelijk. Voor de bevestiging van horizontale planken is een raamwerk van drie horizontale en twee verticale balken (tegen de palen) nodig. Diagonale planken kunt u op een kruiswerk van regels met zij- en bovenbalken bevestigen.

Schutting
Hier volgen een paar ideeën voor vormvariaties van een schutting:

  • Ronde togen met een voetplank.
  • Schuine planken in V-vorm tegen een raamwerk tussen de palen.

Diagonale latten tegen de palen, maar wel op een latwerk. Er kunnen bijvoorbeeld spiegels in vrije vormen op worden aangebracht om het schuttingvlak te ‘breken’.

U kunt ook voor ieder scherm of schuttingdeel een ander patroon kiezen, bijvoorbeeld een afwisseling van horizontale, diagonale en verticale vormen waarvoor wel steeds aangepaste raamwerken gemaakt moeten worden om de planken te kunnen bevestigen.

De schermen kunnen ook in wisselende hoogten worden gemaakt. Een afwisselende hoogte, maar ook een hier en daar bewust aangebracht open scherm maakt een schutting veel ‘gezelliger’. Het geheel lijkt er veel minder massief door. Hetzelfde gebeurt als u de schermen ten opzichte van elkaar laat verspringen (niet allemaal in één rechte lijn).

Meer Tuinadvies in Tuinaanleg