Vitis

Ook wel bekend als de 'Vroege van der Laan'(Witte druif).
  • Vitis  'Vroege van der Laan' - Witte druif
  • Vitis  'Vroege van der Laan' - Witte druif
  • Vitis  'Vroege van der Laan' - Witte druif

Omschrijving

Dit is een goed bekende druif die echter redelijk ziektegevoelig is. De plant heeft snel last van o.a. meeldauw. Er kan beter voor bijv. de Bianca gekozen worden.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Fruit meer...
Bloeikleur Geel - Wit meer...
Standplaats Zon
Familie Wijnstokfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd mei
Wintergroen Nee
Planthoogte 200 cm - 400 cm
Grondsoort elke goede tuingrond
Toepassingssuggesties Border.
Winterhardheid redelijk (a) (-17,7 tot -15,0°C), USDA zone 7a
Bloeivorm goed zelfbestuivend
Groeiwijze vormt lange ranken
Vrucht witgeel, rond, in forse trossen
Rijptijd augustus
Smaak zeer saprijk, zoet, zacht vruchtvlees
Gebruik handfruit
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Tijdstip van snoeien: de beste tijd om te snoeien is eind januari, begin februari. Als het op dat moment te hard vriest (meer van 5 graden Celsius) even wachten met snoeien tot de vorst weer voorbij is. Niet te laat in het voorjaar snoeien, de druif gaat dan ‘bloeden’.
Het eerste jaar (jaar van aankoop): bij aankoop bestaat een druif vaak uit een lange rank van ongeveer één meter lang. Snoei deze rank terug op drie ogen (dit zijn knoppen).
Laat de druif groeien zoals hij wil en geleid de ranken (= takken) naar de plaats waar u ze wil hebben.
Het tweede jaar: snoei de gegroeide ranken voor 1/3 terug. Voorbeeld: 150 cm gegroeid, dan 50 cm afsnoeien (zie tijdstip van snoeien) op een oog (= knop). Daarna zal de ingesnoeide rank weer uit gaan lopen, het uiteinde laat u weer groeien. Op de bestaande rank zullen de ogen (= knoppen) ook uit gaan lopen. Deze uitlopers vormen eerst een aantal bladeren en dan komt het trosje druiven met daarna weer bladeren. Nu moet u twee bladeren na het trosje de jonge scheut toppen (= afknippen). Op deze plaats komt na een aantal weken weer een nieuwe scheut, deze moet u steeds verwijderen. Dit doet u tot het einde van het groeiseizoen.Op deze manier kan al het voedsel naar het druiventrosje. Na de oogst verliest de druif zijn bladeren en gaat in winterrust.
Het derde jaar: op het juiste tijdstip (zie eerste punt) gaat u weer snoeien. De ranken waar de trossen aangezeten hebben gaat u terugsnoeien op één oog (= knop). Dit oog loopt in het voorjaar weer uit en u herhaald gedurende het groeiseizoen het vorige punt. Het uiteinde van de rank weer voor 1/3 insnoeien, dit blijft u ieder jaar doen tot de totale lengte van de druif bereikt wordt. De maximale lengte is ongeveer vijf meter. De jaren hierop volgend kunt u op deze wijze blijven snoeien.