Veratrum nigrum

Ook wel bekend als de Zwarte nieswortel.
  • Veratrum nigrum - Zwarte nieswortel
  • Veratrum nigrum - Zwarte nieswortel
  • Veratrum nigrum - Zwarte nieswortel

Omschrijving

Veratrum nigrum heeft een zeer hoge opvallende bloem. De bloei met de kenmerkende zwarte bloemen met een purperen glans valt in de periode juli-augustus.

Het blad lijkt een beetje op het decoratieve blad van de Hosta maar de nerven van Veratrum nigrum lopen in de lengterichtng over het blad. De hoogte van het blad bedraagt 40 tot 50 cm. Veratrum nigrum kan de eerste jaren wat problemen hebben met aanslaan en het duurt vaak een jaar of zeven voordat Veratrum nigrum gaat bloeien.

Veratrum nigrum is in alle plantendelen behoorlijk giftig maar werd ook in medicijnen gebruikt wat blijkt uit de geschriften van Lucretius (ca. 99 v. Chr. – ca. 55 V.Chr) en van Plinius de Oudere (23 AD – 25 Augustus 79).
.
De standplaats van Veratrum nigrum kan het beste lichtbeschaduwd zijn waarbij de plant beschermd wordt tegen de felle middagzon. Veratrum nigrum is toe te passen als solitairplant in een lage bodembedekker van bijvoorbeeld lage Heucherasoorten, Leptinella squalida, tiarella cordifolia of Waldsteinia ternata.

Veratrum nigrum is doorgaans goed winterhard. In het Engels wordt deze plant valse Helleborus (nieskruid) genoemd.

Veratrum nigrum is een, tijdens de bloei, zeer opvallende tuinplant en een echte aandachtstrekker! Leuk voor in een oosterse tuin of voor in een patiotuin.

Specificaties

Plantgroep Vaste planten meer...
Bloeikleur zwart - purper meer...
Standplaats Zon,Halfschaduw
Familie Eenbesfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd juli - augustus
Wintergroen Nee
Planthoogte 140 cm - 160 cm
Grondsoort Goede tuingrond. Niet te droog.
Plantafstand 1 - 5 stuks/m²
Toepassingssuggesties Groep, Solitair, Vaste plantenborder, Oosterse tuin of Patio tuin.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Veratrum nigrum de eerste jaren beschermen tegen fel zonlicht. Afdekken in de winter met een bladlaag is aan te bevelen.

Veratrum nigrum is net als Hosta een geliefde voedselbron voor tuinslakken en naaktslakken. U kunt het beste de slakken van de plant verwijderen want het decoratieve blad wordt er door aangetast.

Veratrum nigrum is uit zaad of uit wortelstek te vermeerderen.