Taxus baccata

De mooiste hoge wintergroene haag is misschien wel een haag van Taxus baccata. Net als een haag van palmboompjes ([Buxus) wordt Taxus baccata, de venijnboom, al honderden jaren lang gebruikt voor ... (meer lezen)
  • Taxus baccata - Venijnboom
  • Taxus baccata - Venijnboom
  • Taxus baccata - Venijnboom

Omschrijving

De mooiste hoge wintergroene haag is misschien wel een haag van Taxus baccata. Net als een haag van palmboompjes (Buxus) wordt Taxus baccata al honderden jaren lang gebruikt voor het maken van wintergroene hagen en voor het maken van allerlei snoeivormen (Taxusfiguren).

Taxus baccata kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden en het beste groeit de plant op een plaats in de halfschaduw. De bloei is onopvallend en vindt plaats in de periode april-mei.

Taxus baccata staat het liefst op een goed gedraineerde tuingrond. De plantafstand is (bij een planthoogte van 60 tot 80 cm) circa 2.5 st. per meter. Wanneer u Taxus baccata niet knipt ontstaat een opgaande wintergroene struik van vele meters hoog.

Na de bloei vormt Taxus baccata vlezige rode besjes met een pitje. Het rode vlezige deel is niet giftig maar het pitje en de rest van de Taxus wel. Taxus verdraagt, als enige conifeer, "drup". Ook kan deze plant zeer sterke snoei verdragen tot op de hoofdstam.

Specificaties

Plantgroep Hagen meer...
Bloeikleur Onopvallend meer...
Standplaats Zon,Halfschaduw,Schaduw
Familie Taxusfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd april - mei
Wintergroen Ja
Planthoogte 500 cm - 700 cm
Grondsoort Goede tuingrond. Niet te nat.
Toepassingssuggesties Solitair, Groep, Haag of Oosterse tuin.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Taxus baccata heeft geen bijzondere zorg nodig.