Silene dioica

Ook wel bekend als de Dagkoekoeksbloem.
  • Silene dioica - Dagkoekoeksbloem
  • Silene dioica - Dagkoekoeksbloem
  • Silene dioica - Dagkoekoeksbloem

Omschrijving

Silene dioica, de dagkoekoeksbloem, is een inheemse vaste plant, zelden 2-jarig die ook bekend is onder de synoniemen Melandrium rubrum en Melandrium dioicum.

Silene dioica komt van nature voor in lichte loofbossen, hakhoutbosjes, bosranden, struwelen, onder hagen, in weilanden, bermen en allerlei ruigten. De bodem is vaak kalkhoudend, voedselrijk, humeus en zanderig.

De bloei van Silene dioica met helderroze bloemen, begint meestal in de maand mei en kan aanhouden tot diep in oktober. De hoogte is variabel en hangt, zoals zoveel tuinplanten, samen met de eigenschappen van de bodem. Meestal wordt Silene dioica tussen de 40 en 70 cm hoog.

Silene dioica is o.a. te gebruiken in gemengde vaste plantenborders (prairiebeplantingen) waar het tegelijk bloeit met Allium-soorten, Anthriscus sylvestris (fluitenkruid) en Camassia (prairielelie).

Foto's

Specificaties

Plantgroep Vaste planten meer...
Bloeikleur Roze meer...
Standplaats Zon,Halfschaduw
Familie Anjerfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd mei - oktober
Wintergroen Nee
Planthoogte 30 cm - 90 cm
Grondsoort Iedere goede tuingrond.
Plantafstand 5 - 7 stuks/m²
Toepassingssuggesties Groep, Border, Prairiebeplanting of Roze themaborder.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Silene dioica heeft geen bijzondere zorg nodig. Silene dioica kan zich langzaam uitbreiden omdat Silene dioica een kruipende wortelstok heeft. De dagkoekoeksbloem woekert echter niet of nauwelijks.