Scopolia carniolica

Ook wel bekend als de Klokbilzenkruid.
  • Scopolia carniolica - Klokbilzenkruid
  • Scopolia carniolica - Klokbilzenkruid
  • Scopolia carniolica - Klokbilzenkruid

Omschrijving

Scopolia carniolica, of klokbilzenkruid, bevat giftige alkaloïden en deze plant wordt dan ook gerekend tot de giftige tuinplanten. Scopolia carniolica is 1 van de 5 plantensoorten die tot de giftige nachtschadefamilie behoren.

Scopolia carniolica wordt 35 tot 40 cm hoog en bloeit in de periode april-mei met bruine hangende bloemen. De binnenzijde van de bloemen van Scopolia carniolica zijn geel.

Scopolia carniolica breidt zich uit door middel van wortelstokken waardoor deze plant, die trouwens nooit echt lastig wordt, geschikt is als bodembedekker onder struiken en bomen.

Na de bloei in de periode juni-juli sterft het bovengrondse deel af en kunnen er plaatselijk kale plekken in de border ontstaan. Onder sierheesters die dan pas volop in blad staan is dat meestal geen probleem.

De standplaats van Scopolia carniolica dient halfschaduw tot schaduw te zijn en de bodem humeus en vochthoudend maar wel goed waterdoorlatend.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Vaste planten meer...
Bloeikleur Bruin - Geel meer...
Standplaats Halfschaduw,Schaduw
Familie Nachtschadefamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd april - mei
Wintergroen Nee
Planthoogte 35 cm - 40 cm
Grondsoort Humeuze tuingrond
Plantafstand 7 - 9 stuks/m²
Toepassingssuggesties Groep of Bodembedekker.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Scopolia carniolica heeft geen speciale zorg nodig. Niet aanplanten in tuinen met kleine kinderen en plantenetende dieren.