Platanus x acerifoila

Ook wel bekend als de 'Alphen's Globe'(Bolplataan).
  • Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' - Bolplataan
  • Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' - Bolplataan
  • Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' - Bolplataan

Omschrijving

Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' is een bolvorm van de gewone plataan, Platanus x acerifolia. In deze bolvorm zit minder groeikracht dan in Platanus x acerifolia maar het is en blijft, zelfs als bolvorm, een vrij forse (bol)boom.

De hoogte van Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' bedraagt doorgaans 500 tot 600 cm. Belangrijk is de hoogte waarop Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' veredeld is (waar de bol begint) want dat wil nog wel eens verschillen.

Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' heeft, net als de soort, een prachtig decoratief blad wat in het najaar naar bruin verkleurd. Aan de onderzijde van de bladeren bevinden zich fijne haartjes die soms irritaties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken.

De bast van Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' begint na een aantal jaar steeds decoratiever te worden omdat stukken bast afschilferen en lichte plekken zichtbaar worden. Dit is een natuurlijk proces!

Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' kan op iedere bodem aangeplant worden maar heeft een hekel aan kalkhoudende bodems.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Bomen meer...
Bloeikleur Onopvallend meer...
Standplaats Zon
Familie plantenfamilies zonder Nederlandse benaming
Bladkleur Groen
Bloeitijd mei
Wintergroen Nee
Planthoogte 500 cm - 600 cm
Grondsoort Iedere goede tuingrond.
Toepassingssuggesties Solitair.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' mag ieder jaar gesnoeid worden tot op 10 tot 15 cm van de entplaats. Wanneer u de bol groter wilt hebben dan zult u een jaar moeten overslaan en de takken dan vervolgens minder ver terug moeten snoeien.

Wanneer u allergisch bent voor stof dan kunt u Platanus x acerifolia 'Alphen's Globe' beter niet zelf snoeien.