Platanus × hispanica

Ook wel bekend als de Dakplataan.
  • Platanus x acerifolia - Dakplataan
  • Platanus x acerifolia - Dakplataan
  • Platanus x acerifolia - Dakplataan

Omschrijving

Platanoides x acerifolia (dakvorm) wordt veel toegepast als natuurlijk dak voor een schaduwterras. Decoratieve aspecten van Platanoides x acerifolia (dakvorm) zijn onder andere de mooie afschilferende bast en het mooie grote esdoornachtige blad. Dit blad blijft na de bladval in de herfst lang liggen.

Bent u allergisch voor stof dan is het overwegen van een andere dakboom soort te overwegen. Aan de onderzijde van het blad bevinden zich namelijk hele fijne haartjes die tot irritatie van de luchtwegen kunnen leiden vooral wanneer u van plan bent om de bomen zelf te snoeien.

Let bij het kiezen van een dakboom voor uw terras onder andere op de hoogte van de vertakking. Zet u bijvoorbeeld zes of meer dakplatanen bijelkaar dan kan de vertakking wat hoger beginnen om onder het bladerdak een ruimtelijk kamergevoel te krijgen (hoogte vertakking 300 tot 350 cm). Bij het gebruik van minder bomen kan de vertakking 250 tot 300 cm bedragen.

De onderlinge afstand tussen de dakplatanen bedraagt circa 300 tot 350 cm. Wanneer u de wat grotere exemplaren koopt dan is de dakvorm reeds voorgevormd. Dunne dakbomen hebben vaak nog een steunconstructie in het dak. Een goede boomkweker kan u hier alles over vertellen.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Bomen meer...
Bloeikleur Groen - Rood meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw)
Familie Plataanfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd mei
Wintergroen Nee
Planthoogte 1000 cm - 1000 cm
Grondsoort elke grondsoort
Toepassingssuggesties Solitair of Groep.
Synoniem Platanus acerifolia
Winterhardheid goed (a) (-23,3 tot -20,6°C), USDA zone 6a
Herkomst Engeland
Groeiwijze breed opgaand, wordt grote boom
Takken en bast afschilverende bast
Vrucht bruin, hangende stekelige bolletjes van 2-3 cm
Snoeien kan zeer goed tegen snoei (dakvorm, leivorm)
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Een dakplataan dient minimaal tweemaal per jaar gesnoeid te worden om het dak in model te houden. De eerste snoei van Platanoides x acerifolia (dakvorm) kan het beste in maart geschieden. De tweede snoei Platanoides x acerifolia (dakvorm) dient in de zomermaanden te geschieden.