Pachysandra terminalis

Ook wel bekend als de Dikkemanskruid, schaduwkruid.
  • Pachysandra terminalis - Dikkemanskruid, schaduwkruid
  • Pachysandra terminalis - Dikkemanskruid, schaduwkruid
  • Pachysandra terminalis - Dikkemanskruid, schaduwkruid

Omschrijving

Pachysandra terminalis kan toegepast worden als wintergroene bodembedekker in de schaduw. Pachysandra terminalis of schaduwkruid bloeit in de periode maart-april met witte staande bloemen.

Het bladerdek van Pachysandra wordt ongeveer 15 tot 20 cm hoog. Pachysandra terminalis groeit het beste op een humeuze en niet te vochtige tuingrond. In de zon verkleurt het groene leerachtige blad naar lichtgroen en geel. Dit wordt in het algemeen als minder mooi ervaren dus schaduw is gewenst.

Voor zonniger plaatsen is Pachysandra terminalis 'Green Sheen' een betere keuze want het blad van deze cultivar blijft beter op kleur.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Vaste planten meer...
Bloeikleur Wit meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw), Schaduw
Familie Palmboomfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd maart - mei
Wintergroen Ja
Planthoogte 20 cm - 20 cm
Grondsoort elke goede tuingrond
Plantafstand 8 - 11 stuks/m²
Toepassingssuggesties Groep of Bodembedekking.
Winterhardheid zeer goed (b) (-26,0 tot -23,4°C), USDA zone 5b
Herkomst Japan
Groeiwijze spreidend, maakt ondergrondse uitlopers
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Pachysandra terminalis kunt u het beste in de zomer niet teveel water geven. Wanneer u wel water gaat geven dan kunt u dat het beste 's ochtends voor 10 uur doen. Dit heeft te maken met het het mogelijk optreden van een schimmel (Volutella pachysandri) die tot uitval van Pachysandra kan leiden. Door 's ochtends te sproeien gaat Pachysandra 's avonds droog de nacht in.

Naast de genoemde schimmel kan Pachysandra ook last krijgen Pythium en van Phytophtera. Voor een leek, maar ook voor een professional, is het lastig te zien om welke schimmel het bij uitval precies gaat.

Deze schimmel zou te bestrijden zijn door een combinatie te gebruiken van het middel Sporgon (tegen bladvlekken en verwelkingsziekte) en Fenomenal (tegen wortelrot en voetaantasting bij Pythium). Het is bij ons niet bekend of Pachysandra-cultivars meer of minder vatbaar zijn voor schimmelaantastingen.

Meer informatie over schimmels in Pachysandra vindt u hier.

 Pachysandra terminalis is te vermeerderen door scheuren.