Lathyrus odoratus

Ook wel bekend als de Pronkerwt, reukerwt.
  • Lathyrus odoratus - Pronkerwt, reukerwt
  • Lathyrus odoratus - Pronkerwt, reukerwt
  • Lathyrus odoratus - Pronkerwt, reukerwt

Omschrijving

Lathyrus odoratus, pronkerwt of reukerwt, is een 1-jarige plant uit de familie van de vlinderbloemigen. Van Lathyrus odoratus worden in Nederland minstens 100 verschillende cultuurvarieteiten gekweekt in allerlei kleurvarianten. De meeste bruikbare en populaire Lathyrus odoratus behoort tot de zgn. Spencer-groep.

De oospronkelijke kleur is paarsblauw tot karmozijnpaars. Lathyrus odoratus komt van nature voor in Zuid-Italië en op Sicilië.

Lathyrus odoratus bloeit in de periode juni-september en bereikt dan een hoogte van 180-250 cm. Lathyrus odoratus is een zelfhechtende klimplant en kan het beste tegen een gaashekwerk of traliewerk (trellisraam) geplant worden.

De tweede naam 'odoratus' verwijst naar een bijzondere eigenschap van deze mooie tuinplant: de geur. De bloemen van de oorspronkelijke Lathyrus odoratus verspreiden een aangename geur.
De gekweekte variëteiten van Lathyrus odoratus hebben witte, roomwitte, roze, lila, mauve, paarse, oranjerode, rode, karmozijnrode of tweekleurige bloemen en geuren aanvankelijk wat minder. De laatste jaren neemt het aantal geurende variëteiten toe wat de populariteit ten goede komt.

Lathyrus odoratus is een gemakkelijke tuinplant die zich gemakkelijk laat zaaien. Een aanrader!

Foto's

Specificaties

Plantgroep 1-jarigen meer...
Bloeikleur Meerkleurig meer...
Standplaats Zon
Familie Vlinderbloemenfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd juni - september
Wintergroen Nee
Planthoogte 180 cm - 250 cm
Grondsoort Iedere goede tuingrond.
Toepassingssuggesties Gaashekwerk, Trellisraam, Mediterrane tuin, Snijbloem of Balkon.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Lathyrus odoratus is zelf te zaaien nadat het zaad een nacht in de week heeft gelegen. Lathyrus odoratus heeft geen bijzondere zorg nodig.

Lathyrus odoratus kan ook als snijbloem gebruikt worden.