Kalopanax septemlobus

Ook wel bekend als de Stekelboom.
  • Kalopanax septemlobus - Stekelboom
  • Kalopanax septemlobus - Stekelboom
  • Kalopanax septemlobus - Stekelboom

Omschrijving

Kalopanax septemlobus, of stekelboom, wordt een ongeveer 8 tot 9 meter hoge struik. De stammen en takken zijn bezet met veel stekels. De groeiwijze is opgaand waardoor het mogelijk wordt om deze plant in een relatief smalle border, minimale breedte 1.50 m, aan te planten.

Het fraaie blad van Kalopanax septemlobus is handvormig en decoratief. De bloei van de stekelboom is onopvallend en valt in de maanden augustus-september. Na de bloei vormt Kalopanax septemlobus decoratieve bolbormige trosjes kleine zwarte besjes die aan het einde van circa 10 cm lange stelen staan.

Kalopanax septemlobus is familie van de Aralia (Duivelswandelstok) en dat is, met name in de winter, goed te zien. Als solitairplant maakt Kalopanax septemlobus een exotische indruk.

Kalopanax septemlobus staat graag op een zonnige tot halfbeschaduwde plek.  Kalopanax septemlobus is goed winterhard.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Sierheesters meer...
Bloeikleur Onopvallend meer...
Standplaats Zon
Familie Klimopfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd augustus - september
Wintergroen Nee
Planthoogte 800 cm - 900 cm
Grondsoort Goede tuingrond. Niet te nat.
Toepassingssuggesties Solitair, Border of Oosterse tuin.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Kalopanax septemlobus heeft geen specifieke zorg nodig. Wel is het verstandig om een wortelbegrenzer toe te passen omdat sierheesters met grote geveerde bladeren meestal ook worteluitlopers maken (Aralia (duivelswandelstok), Decaisnea (augurkenstruik), Rhus (fluweelboom)...)