Helleborus x sternii

Ook wel bekend als de Nieskruid, kerstroos.
  • Helleborus x sternii - Nieskruid, kerstroos
  • Helleborus x sternii - Nieskruid, kerstroos
  • Helleborus x sternii - Nieskruid, kerstroos

Omschrijving

Helleborus x sternii, nieskruid of kerstroos,is ontstaan uit een kruising van twee andere Helleborussen: Helleborus argutifolius en Helleborus lividus. Beide soorten zijn ook in cultuur en als tuinplanten te koop.

Helleborus argutifolius komt oorspronkelijk voor op goed waterdoorlatende bodems van Corsica en Sardinie. Helleborus lividus is inheems op Mallorca en houdt van kalk.

Helleborus x sternii heeft de hoogte en de groene bloemen gekregen van Helleborus argutifolius en het mooie blad en de roze bloemkleur van Helleborus lividus.

Spijtig genoeg kan deze Helleborus, net als Helleborus argutifolius, uitelkaar vallen en kan, op het moment dat die gebeurt, wel wat extra steun gebruiken.

Helleborus kruist gemakkelijk. Dat blijkt ook uit het bestaan van Helleborus x nigristern. Helleborus x nigristern is ontstaan uit een kruising tussen Helleborus x sternii en Helleborus niger. Laatstgenoemde is een witbloeiende laagblijvende kerstroos.

Net als andere Helleborussen houdt Helleborus x sternii van een vroege ochtendzon of late avondzon en heeft het bescherming nodig tegen felle middagzon. Een plaatsje onder struiken, in de halfschaduw, is dan ook aan te bevelen.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Vaste planten meer...
Bloeikleur Groen - Roze meer...
Standplaats Halfschaduw,Schaduw
Familie Ranonkelfamilie
Bladkleur Donkergroen
Bloeitijd november - april
Wintergroen Ja
Planthoogte 40 cm - 60 cm
Grondsoort Goede tuingrond. Kalkhoudend.
Plantafstand 3 - 5 stuks/m²
Toepassingssuggesties Pot, Solitair of Onderbeplanting heesters.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Helleborus x sternii houdt, net als Helleborus lividus, van kalk. Af ten toe een beetje kalk toevoegen stelt Helleborus x sternii op prijs.