Clematis

Ook wel bekend als de 'Eriostemon'(Bosrank).
  • Clematis  'Eriostemon' - Bosrank
  • Clematis  'Eriostemon' - Bosrank
  • Clematis  'Eriostemon' - Bosrank

Omschrijving

Dit is één van de eerste, zoniet de eerste, Clematiscultivar ooit gekweekt. De plant is voor 1830 waarschijnlijk in Nederland, maar misschien in België, ontstaan uit een kruising tussen Clematis integrifolia × Clematis viticella. In 1935 is dezelfde kruising weer gemaakt door J.A. Henderson uit Engeland. Hieruit is de cultivar 'Hendersonii' ontstaan, die zeer veel lijkt op Clematis 'Eriostemon'. De verschillen tussen beide cultivars zijn zo klein dat er in de handel veel naamsverwarring ontstaan is. Hierdoor is ook de naam Clematis eriostemon (×) 'Hendersonii' in omloop gekomen.
De verschillen tussen beide cultivars wordt door Magnus Johnson als volgt beschreven: "Stengelbladeren aan de voet van C. 'Eriostemon' zijn gaafrandig, breed eirond of drie- tot vijflobbig; bij C. 'Hendersonii' zijn de stengelbladeren gaafrandig, smal eirond of drielobbig. Van C. 'Eriostemon' zijn de bovenste stengelbladeren gedeeld in meestal vijf scherpe, elliptische segmenten, die van C. 'Hendersonii' zijn gedeeld in vijf- tot zeven lancetvormge segmenten. De bloemen hebben vrijwel dezelfde vorm. De kleur varieert iets: C. 'Eriostemon' is lobeliablauw met een streep licht violetpaars, C. 'Hendersonii is spectrum violet met een streep van amethyst violet. Ook de bloemknoppen verschillen iets: C. 'Eriostemon' heeft knikkende, betrekkelijk korte, kegelvormige knoppen, terwijl C. 'Hendersonii' lange kegelvormige knoppen heeft."

Foto's

Specificaties

Plantgroep Klimplanten meer...
Bloeikleur Blauw - Paars meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw), Schaduw
Familie Ranonkelfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd juli - september
Wintergroen Nee
Planthoogte 200 cm - 200 cm
Grondsoort elke goede tuingrond
Toepassingssuggesties Border.
Synoniem Clematis diversifolia (×) 'Eriostemon'
Winterhardheid uitstekend (-34,4 tot -28,9°C), USDA zone 4
Herkomst Clematis integrifolia × Clematis viticella
Winner Nederland, rond 1830
Bloeivorm halfknikkend, 5-6 cm
Groeiwijze maakt lange ranken, niet klimmend
Snoeien in voorjaar sterk terugknippen,tot 50 cm
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

De plant bloeit op éénjarig hout. Om een goede groei en bloei te krijgen is het raadzaam de plant elk voorjaar (begin maart) sterk terug te knippen tot op 10-20 cm boven de grond.