Cercis siliquastrum

Ook wel bekend als de Judasboom.
  • Cercis siliquastrum - Judasboom
  • Cercis siliquastrum - Judasboom
  • Cercis siliquastrum - Judasboom

Omschrijving

Cercis siliquastrum, de judasboom, bloeit met opvallende roze vlinderbloemen. De Judasboom is een naaktbloeier waarbij de bloemetjes groepsgewijs op de takken en de stam staan. Een opvallende verschijning in een tuin!

Voor de naam van de Cercis siliquastrum bestaan meerdere verklaringen die te maken hebben met de bijbelfiguur Judas. Volgens een verklaring zou Judas zich verhangen hebben aan deze mooie boom. Een andere verklaring heeft te maken van de verkleuring van de bloemen van Cercis siliquastrum die het gevolg zouden zijn van het tonen van berouw nadat Judas Christus verraden heeft.

Na de bloei loopt het hartvormige blad van Cercis siliquastrum uit en worden de lange roodbruine peulen met de zaden gevormd.

De hoogte van de langzaam groeiende Cercis siliquastrum bedraagt uiteindelijk circa 8 tot 10 meter. De breedte bedraagt dan 5 tot 6 meter.

Vanwege de geringe hoogte is Cercis siliquastrum ook geschikt voor de wat kleinere (stads)tuin. Meestal is de judasboom alleen verkrijgbaar als meerstammige boom (= sierheester).

Foto's

Specificaties

Plantgroep Sierheesters meer...
Bloeikleur Lila - Roze meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw)
Familie Vlinderbloemenfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd maart - april
Wintergroen Nee
Planthoogte 400 cm - 1000 cm
Grondsoort elke goede tuingrond
Toepassingssuggesties Groep of Solitair.
Winterhardheid goed (b) (-20,5 tot -17,8°C), USDA zone 6b
Bloeivorm bloeit op het kale hout, ook op oudere takken
Hoogte 10 jaar 400 – 500 cm
Hoogte 25 jaar 800 – 1000 cm
Groeiwijze opgaand
Vrucht bruin, boonvormig
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Cercis siliquastrum is een langzame groeier en heeft niet veel snoei nodig. Omdat Cercis siliquastrum een penwortel heeft is de judasboom niet te verplanten.