Carpinus betulus

Ook wel bekend als de Haagbeuk.
  • Carpinus betulus - Haagbeuk
  • Carpinus betulus - Haagbeuk
  • Carpinus betulus - Haagbeuk

Omschrijving

Carpinus betulus of haagbeuk is te gebruiken voor hagen van circa 80 cm tot 300 cm hoog. Het blad van Carpinus betulus loopt medio april uit en is daarmee meestal iets vroeger dan van de beuk.

De herfstkleur van Carpinus betulus is donkergeel. In de winter blijven een aantal verdorde blaadjes aan de takken hangen om pas volgend jaar, wanneer de plant opnieuw uitloopt, af te vallen. Deze blaadjes zijn grijsbruin van kleur en lichter als de verdorde blaadjes van de beuk.

De haagbeukhaag verdraagt een vochtiger standplaats beter dan een beukenhaag.

De plantafstand van Carpinus betulus bedraagt, bij een levermaat van 60-80/80-100 circa 5 st./m1. Om een robustere haag te verkrijgen worden twee/drie rijen aangeplant in het zgn. driehoeksverband. Om doorloop en scheefgroei van Carpinus betulus te verhinderen wordt paal en draad gebruikt om de afzonderlijke planten aan te binden. Haagbeuk en beuk wordt als wortelgoed (zonder kluit) niet meer geleverd als de plant uitloopt in verband met garantie. Het risico op uitdroging van de wortels wordt dan te groot. Soms wordt het plantseizoen van haagbeuk enkele weken verlengd door de planten in koelcellen te bewaren. Planten in containers zijn vaak nog wel leverbaar maar aanmerkelijk duurder.

Wanneer u dus haagbeukenhagen wilt gaan zetten of wilt laten zetten dan kan dat het beste gebeuren in de periode van november tot en met maart. Bekijkt u het blad van haagbeuk en beuk goed dan zult u de volgende verschillen zien: De bladrand van beuk is glad en vaak iets golvend. De bladrand van haagbeuk is dubbelgezaagd. De nerven van het beukenblad zijn minder goed te zien dan de nerven van het blad van de haagbeuk. Bovendien is het blad van de beuk iets ronder en minder puntig dan het blad van de haagbeuk.

Haagbeuk bloeit direct na het uitlopen van het blad. De planten zijn twee-huizig en de mannelijke katjes hangen aan takken van een jaar oud terwijl de vrouwelijke katjes aan nieuw schot hangen. Het blad kan aanvankelijk een bruinige kleur hebben maar zal na enige tijd frisgroen worden.

Snoeit u de haagbeuk niet dan zal deze plant uitgroeien tot een prachtige boom met een hoogte tussen de 20 en 25 meter.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Hagen meer...
Bloeikleur Groen meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw), Schaduw
Familie Berkenfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd april - mei
Wintergroen Nee
Planthoogte 800 cm - 1000 cm
Grondsoort elke
Toepassingssuggesties Solitair, Haag of Landschappelijke beplanting.
Winterhardheid zeer goed (a) (-28,8 tot -26,1°C), USDA zone 5a
Herkomst Europa, West-Azie, Inheems
Bloeivorm hangende katjse
Groeiwijze opgaand
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Carpinus betulus heeft geen bijzondere zorg nodig. Hagen gemaakt van Carpinus betulus worden meestal 2x per jaar geschoren.

UNDEFINED