Campanula carpatica

Campanula carpatica, het karpatenklokje, is een mooie compacte klokjesbloem met grote blauwe klokjes
  • Campanula carpatica - Karpatenklokje
  • Campanula carpatica - Karpatenklokje
  • Campanula carpatica - Karpatenklokje

Omschrijving

Campanula carpatica, het karpatenklokje, is van origine afkomstig uit het berggebied De Karpaten. Dit Europese berggebied is de vinden in delen van Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië.

De bloei van Campanula carpatica vindt plaats in de zomerperiode juli-september. Zoals de naam al suggereert bloeit het karpatenklokje met klokvormige bloemen. De kleur van de bloemen van Campanula carpatica is paarsblauw maar er bestaan ook cultivars van Campanula carpatica met afwijkende bloeikleuren.

De standplaats van Campanula carpatica dient zonnig te zijn en de bodem goed waterdoorlatend en luchtig.

Om een goed kleurig effect te krijgen is het wenselijk meerdere exemplaren bijelkaar te zetten. Campanula carpatica stoelt niet uit maar vormt mooie kussens. Dat kan een hele verademing zijn ten opzichte van andere klokjessoorten zoals Campanula poscharskyana en Campanula portenschlagiana die wel uitstoelen.

In Engeland is Campanula carpatica bekroond met de Award of Garden Merit toegekend door de British Royal Horticultural Society (RHS). Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan de meest waardevolle tuinplanten.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Vaste planten meer...
Bloeikleur Blauw meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw)
Familie Klokjesfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd juni - augustus
Wintergroen Nee
Planthoogte 25 cm - 25 cm
Grondsoort elke goede tuingrond
Plantafstand 16 - 16 stuks/m²
Toepassingssuggesties Border, Rotstuin of Plantenbak.
Winterhardheid uitstekend (-34,4 tot -28,9°C), USDA zone 4
Groeiwijze kussenvormig
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Campanula carpatica heeft nauwelijks onderhoud nodig. Op een gunstige niet te natte plek kan deze mooie compacte klokjesbloem het jaren volhouden.

Het is bekend dat het Karpatenklokje zichzelf kan bestuiven. Daarnaast worden de bloemen bestoven door allerlei insecten zoals bijen, vlinders, vliegen en kevers.