Alnus incana

Ook wel bekend als de Witte els, grijze els, grauwe els.
  • Alnus incana - Witte els, grijze els, grauwe els
  • Alnus incana - Witte els, grijze els, grauwe els
  • Alnus incana - Witte els, grijze els, grauwe els

Omschrijving

De stam van Alnus incana, de witte, grauwe of grijze els, kan zeer grillig van vorm zijn. Uiteindelijk zal Alnus incana uitgroeien tot een boom van 12 tot 15 meter hoogte. De kroonvorm van Alnus incana is afgerond pyramidaal.

Alnus incana staat graag op een vochthoudende bodem maar zal het op drogere plaatsen beter gaan doen dan Alnus glutinosa (zwarte els).

Het blad van Alnus incana wijkt qua vorm duidelijk af van de zwarte els. De vorm van het blad is breed ovaal en heeft een puntje. Het blad van de zwarte els is bijna rond en heeft geen puntje.

Alnus incana is 1-huizig wat inhoudt dat aan de zelfde boom zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen te vinden zijn. De bloei van Alnus incana vindt plaats in de periode februari-maart met hangende gele katjes (mannelijk) en kleine opstaande roodbruine katjes (vrouwelijk). Na de bloei vindt vruchtvorming plaats in de vorm van nootjes.

Echt veel sierwaarde heeft Alnus incana niet en het is dan ook meer een boom voor landschappelijke beplanting dan voor de siertuin.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Bomen meer...
Bloeikleur Geel meer...
Standplaats Zon,halfschaduw
Familie Berkenfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd februari - maart
Wintergroen Nee
Planthoogte 1200 cm - 1500 cm
Grondsoort Goede tuingrond. Niet te droog.
Toepassingssuggesties Bosplantsoen of struweel.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Alnus incana heeft geen bijzondere zorg nodig. Alnus incana kan tot een 20-30 cm boven de grond afgezet worden en zal dan (meestal) gewoon uitlopen een een struikvorm krijgen.