Alchemilla mollis

Alchemilla mollis of fraaie vrouwenmantel is vooral bekend door de eigenschap dat na een regenbui waterdruppels als parels op het blad blijven liggen. Alchemilla mollis is een gemakkelijke tuinplant die zich echter wel uit kan zaaien. Deze vrouwenmantel moet het vooral hebben van het fraaie blad. Meer informatie...
  • Alchemilla mollis - Fraaie vrouwenmantel
  • Alchemilla mollis - Fraaie vrouwenmantel
  • Alchemilla mollis - Fraaie vrouwenmantel

Omschrijving

De bekende Alchemilla mollis of fraaie vrouwenmantel is een veel gebruikte tuinplant. Kenmerkend voor Alchemilla mollis zijn de bijna ronde behaarde en gekartelde bladeren.

Na een regenbui blijven de regendruppels als parels op het grijsgroene blad liggen. Het decoratieve blad van Alchemilla mollis wordt veel gebruikt in boeketten.

De bloeitijd van Alchemilla mollis valt in mei-juni en gaat vaak door tot in juli-augustus. De fraaie vrouwenmantel is te gebruiken op zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen maar de bloei zal in het laatste geval minder uitbundig zijn.

De hoogte van Alchemilla mollis is ongeveer 30 tot 40 cm.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Vaste planten meer...
Bloeikleur Geel meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw), Schaduw
Familie Rozenfamilie
Bladkleur Groen - Zilvergrijs
Bloeitijd juni - augustus
Wintergroen Nee
Planthoogte 30 cm - 30 cm
Grondsoort elke goede tuingrond
Plantafstand 7 - 9 stuks/m²
Toepassingssuggesties Groep of Border.
Winterhardheid uitstekend (-34,4 tot -28,9°C), USDA zone 4
Herkomst Midden- en Zuid-Europa, Azie
Bloeivorm losse pluimen, overhangend
Hoogte blad 30 – 30 cm
Hoogte bloem 40 – 40 cm
Groeiwijze polvomend
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Na de bloei kunt u de bloemen en het blad van Alchemilla mollis het beste afknippen. Later in het jaar treedt dan meestal een tweede bloei op.

Wilt u vrouwenmantels vermeerderen dan kunt u de planten in het voorjaar het beste opnemen, scheuren en herplanten. Alchemilla mollis kan zich uitzaaien maar de zaailingen zijn goed te herkennen en, indien ongewenst, te verwijderen.