Aesculus hippocastanum

Ook wel bekend als de Witte paardenkastanje.
  • Aesculus hippocastanum - Witte paardenkastanje
  • Aesculus hippocastanum - Witte paardenkastanje
  • Aesculus hippocastanum - Witte paardenkastanje

Omschrijving

De witte paardekastanje, Aesculus hippocastanum, bloeit met eindstandige witte opstaande bloemen van circa 30 tot 30 cm lang, in de maand mei. De afzonderlijke bloemetjes met gerimpelde kroonblaadjes hebben een doorsnede van ongeveer 2 cm en hebben vaak rode of gele vlekken aan de voet.

Het blad van Aesculus hippocastanum is handvormig samengesteld met vijf tot zeven blaadjes. De lengte van ieder blaadje bedraagt ongeveer 20 tot 25 cm en zijn omgekeerd eirond van vorm. Elk blaadje heeft een dubbelgetande rand en heeft geen bladsteeltje. De bladeren zelf hebben wel een bladsteel die ongeveer 20 cm lang is.

In de herfst krijgt Aesculus hippocastanum vaak een gele tot oranjeachtige herfstkleur. Op de takken blijft een hoefijzervormig litteken achter waaraan de paardekastanje haar naam aan ontleend.

De kroon van Aesculus hippocastanum is vaak hoger dan breed en wordt wel 'koepelvormig' genoemd. De boomschors is grijsgroen tot grijsbruin van kleur en vrij glad. De schors schilfert vaak af in plakken.

Aesculus hippocastanum groeit op bijna elke grondsoort met een voorkeur voor kleigrond of leemhoudende grond. De hoogte van Aesculus hippocastanum kan uiteindelijk 25 tot 30 worden.

In verband met kans op bloedingziekte is het wellicht verstandiger om een andere kastanjesoort aan te planten.

Foto's

Specificaties

Plantgroep Bomen meer...
Bloeikleur Roze - Wit meer...
Standplaats Zon, Halfzon(=halfschaduw)
Familie Zeepboomfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd mei
Wintergroen Nee
Planthoogte 600 cm - 1000 cm
Grondsoort elke grondsoort
Toepassingssuggesties Solitair.
Winterhardheid uitstekend (-34,4 tot -28,9°C), USDA zone 4
Herkomst Balkan
Bloeivorm opstaande pluimen
Hoogte 10 jaar 600 – 600 cm
Hoogte 25 jaar 1500 – 1500 cm
Groeiwijze breed opgaand
Vrucht groen, stekelig, bevat bruine noot (kastanje)
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Aesculus hippocastanum heeft helaas last van een bloedingziekte waardoor in heel Nederland veel kastanjes uit het straatbeeld en uit tuinen zijn verdwenen.

Aesculus hippocastanum, net als veel andere bomen, verdraagt ophoging tegen de stam erg slecht. Dit kan leiden tot het wegrotten van de stamvoet.