Acorus calamus

Ook wel bekend als de Kalmoes.
  • Acorus calamus - kalmoes
  • Acorus calamus - kalmoes
  • Acorus calamus - kalmoes

Omschrijving

Acorus calamus, kalmoes, is een -tegenwoordig- inheemse vaste plant voor de natte vijverrand. Acorus calamus bloeit met groengele rechtopstaande bloeikolven die aan eveneens rechtopstaande stengels staan. De bloei van Acorus calamus vindt plaats in de periode juli-augustus.

Na de bloei vormt Acorus calamus rode bessen waarin meerdere zaden zitten. Deze zaden zorgen voor de geslachtelijke voortplanting. Acorus calamus kan zich ook vegetatief voortplanten door het vormen van nieuwe groeischeuten aan de wortelstokken.

Acorus calamus breidt zich namelijk langzaam uit met een wortelstok die zich net onder het grondoppervlak bevindt. Acorus calamus is echter geen echte woekeraar en kan goed onder controle gehouden worden.

De belangrijkste sierwaarde van Acorus calamus bestaat uit het decoratieve lange zwaardvormige blad dat een hoogte bereikt van 80-100 cm.

De wortels van Acorus calamus worden ook in de keuken gebruikt. Ook in het recept van Beerenburg vinden we kalmoes terug...

Foto's

Specificaties

Plantgroep Waterplanten meer...
Bloeikleur Groen - Geel meer...
Standplaats Zon,Halfschaduw
Familie Aronskelkfamilie
Bladkleur Groen
Bloeitijd juli - augustus
Wintergroen Nee
Planthoogte 80 cm - 100 cm
Grondsoort Vijvermand, natte oever
Plantafstand 3 - 5 stuks/m²
Toepassingssuggesties Moeras of Vijverrand.
Leer meer op Wikipedia

Onderhoud

Acorus calamus heeft geen speciale zorg nodig. Acorus calamus kan in een vijvermand of in een vochtige oever aangeplant worden.