De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

8 handige tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
Ongeordend

8 handige tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Als een tuin eenmaal is aangelegd, is daarmee het onderhoudsplaatje ook bepaald. Dus als u onderhoudsvriendelijk wilt tuinieren, moet daar bij het ontwerp en de inrichting al rekening mee gehouden worden.

[stap]Behandel uw bestrating

Het meest vervelende van bestrating is de groene uitslag en het onkruid tussen de voegjes. Voor allebei is er een [itemlink 73145 rich]oplossing[/]. De tegels en stenen kunnen worden behandeld met een vochtwerende niet-zichtbare polish. Het wordt er met een rugspuitje op aangebracht en werkt zeker een jaar. De voegjes kunnen worden dichtgemaakt met een epoxy-houdende voegenmortel. Voor onkruid is er dan geen plaats meer.

[stap]Voorkom los grind[/]

Los grind is lastig beloopbaar en bovendien vallen er overal zaadjes tussen de keitjes die ‘zomaar’ kunnen gaan groeien. Door gebruik te maken van [itemlink 73095 rich]honingraatplaten[/] op een met zand gefundeerde ondergrond, blijft het grind vast op zijn plaats en zorgt de onderlaag ervoor dat zaadjes geen voedingsbodem hebben om te kiemen.

[stap]Maak een kielsteekje[/]

Inmiddels wereldwijd vanuit Appeltern verspreid. Gewoon een handigheidje om het terras en de paden schoon te houden. Een klein geultje - oftewel een kielsteekje - langs de bestrating zorgt ervoor dat bij een regenbui de gronddeeltjes in de borders blijven en het straatwerk niet bevuilen. Ook komt er dan geen ‘voeding’ in de steenvoegen.

[media id=136868 width=600 height=800 figure=small]Vasteplantenborder[/]

[stap]Vermijd open ruimtes[/]

Overal waar planten staan, kan geen onkruid groeien. Een simpele maar effectieve oplossing. Onder heesters maar ook in de vasteplantenborders moet geen open ruimte ontstaan. Juist daar, dat zul je altijd zien, waaien de onkruidzaadjes naartoe om te gaan groeien.

U begrijpt dat het licht daarbij een rol speelt. Zonder licht kan onkruid niet groeien.

[stap]Reageer tijdig op onkruid[/]

Ook onkruid zorgt ervoor dat zijn soort in stand blijft. Dat gebeurt door eerst te gaan bloeien en dan alle zaadjes te laten vallen. Het is dus zaak om tijdig toe te slaan en het [itemlink 77590 rich]onkruid[/] weg te halen, voordat het gaat schieten (zaadjes). Dat is ook de reden dat wegplukken altijd beter is dan schoffelen. Geschoffeld onkruid dat al zaad heeft verspreid, zorgt immers voor heel veel ‘nazaten’.

[stijl kader]
[h2]Belangrijk om te weten[/]

Met behulp van deze kaders kan belangrijke informatie - los van de lopende tekst - worden benadrukt. Bijvoorbeeld te gebruiken voor extra 'niet vergeten!'-opmerkingen, de definitie van begrippen, verdieping op een onderwerp, maar ook losse tips.
[/]

[stap]Houd wortels in de greep[/]

Dan hebben we het niet alleen over onkruidwortels, maar ook over uitlopers van [itemlink 39065 rich]bomen[/], en [itemlink 260 rich]bamboe[/]. Er zijn praktische [itemlink 77948 rich]antiworteldoeken[/] die de wortels op hun plaats houden. Ze werken bovendien enigszins remmend op de groei. Dat zorgt ervoor dat er minder gesnoeid en geknipt hoeft te worden.

[media id=136874 width=1620 height=1080 figure=large]Moderne onderhoudsvriendelijke tuin[/]

[stap]Kies een makkelijke haag[/]

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar het is wel mogelijk. Een [itemlink 417 rich]hederahaag[/] hoeft zeker niet elk jaar geknipt te worden. Iets dat niet geldt voor de ligusterhaag, want die heeft aan twee knipbeurten vaak niet eens genoeg. Misschien is het goed om in dit verband ook de [itemlink 4172 rich]groene muren[/] te noemen. Dat zijn elementen met o.a. sedumsoorten die alleen water met voeding nodig hebben en die u rustig kunt overlaten aan het automatisch systeem.

[stap]Wees zuinig met potterie[/]

Een pot of plantenbak brengt meer werk met zich mee dan u denkt. De aanplant, de bemesting, het weghalen van de uitgebloeide bloemen, het water geven en wellicht na de winter weer het vervangen van de potgrond. Allemaal zaken die steeds terugkomen. Wij zijn niet tegen potterie, [itemlink 73101 rich]zeker niet[/], maar liefst kiezen we voor een functionele plaatsing en met soorten die van toegevoegde waarde zijn. Als de tuin met voldoende beplanting is ingericht, hoeven potten niet te worden aangeschaft om het nog gezelliger te maken.

Meer Tuinadvies in Ongeordend