ViltKontaktGroep

logo.png

ViltKontaktGroep regio Gelderland

Dit jaar exposeren Anneke Troost, Lisa Stevens, Nelly Neuteboom, Marion Lappenschaar, Sibia Christiaens en Joke Beekers van de ViltKontaktGroep (regio Gelderland) hun viltwerk tijdens Appeltern Puur.

ViltKontaktGroep regio Gelderland

Vilt is van oudsher vooral bekend om zijn ambacht en heeft tegenwoordig een nostalgisch tintje. Er zijn verschillende manieren om vilt te creëren. Van oudsher gebeurt het middels het leggen van plukken schapenwol, dit vochtig te maken met water en zeep, en het dan te bewerken door met je handen over de wol te wrijven. De schubben van de wolvezels raken door deze bewerking in elkaar en maken zo een compacte stof die niet meer uit elkaar gaat: er is vilt ontstaan. De andere manier van vilten is “punching”. Met een speciale vilttnaald wordt in schapenwol geprikt, waardoor de wolvezels zich met elkaar gaan verbinden. Zo ontstaat een compact en stevig materiaal, het vilt.

ViltKontaktGroep regio Gelderland

Nog steeds is vilt niet bekend bij het grote publiek, laat staan dat men vilt kent als een materiaal waar anno 2019 bijzonder verrassende kunstwerken uit voort komen.
Tijdens PUUR Appeltern laten deze zes kunstenaars zien hoe zij de brug slaan tussen nostalgie en pure schoonheid, tussen vilt en kunst.

ViltKontaktGroep regio Gelderland

Vilten is voor ons een
ontdekkingstocht
op gaan in het materiaal
handen die vormen
meditatie
plezier
en……uitdaging

Contactgegevens

Caroline Grootenboer
regio@viltkontaktgroep.nl
Facebook.com/viltkontaktgroep.nederland
www.viltkontaktgroep.nl